Shooter, egy filmvadász blogja

Jön egy sugallat, megkeresem, megnézem, írok róla. Az alapoktól kezdve a tényeken át egészen a magam véleményéig. Szólj hozzá, Te mit gondolsz!

icon_facebook.png
twitter_icon.png

Témák erdeje

Friss topikok

  • doggfather: Hihetetlenül okos, kifinomult módon nyitják ki a történetet, olyan elmés, ma is élvezhető, párbesz... (2021.07.19. 13:25) Hátsó ablak (Rear Window; 1954)

Mad Max (Mad Max; 1979)

misscrime 2012.07.25. 19:04

madmaxI_01.jpgRég néztem már meg ezt a disztopikus gyöngyszemet. Élvezet volt megnézni, szeretem az ilyen és ehhez hasonló régi akciófilmeket. Eredi hanggal, szinkron nélkül meg még jobb volt. Gondolom sokan ismeritek a történetet, nem kell bemutatnom, de azért mégis...

SPOILER
A film egy elképzelt jövőjében városok elpusztultak. A megmaradt emberek egy része banditává lett, akik nem kímélnek semmit és senkit azért, hogy megszerezzék azt, amire szükségük van. A törvény azonban még létezik, és a rendőrök megpróbálják betartatni.
Több motorosbanda is garázdálkodik a környéken, és az egyiknek a tagja, az Éjszakai Lovas éppen a jófiúk elől menekül, de nem ússza meg ép bőrrel. Ebben nagy szerepe volt a Max Rockatansky-nak (Mel Gibson), aki a legjobb a szakmában.
A motorosbanda azonban nem felejt, és bosszúra esküdnek halott társuk miatt. Mindenfelé fosztogatnak, gyilkolnak, így Max és társa, Jim Goose (Steve Bisley) a nyomukba ered.
A banda tagjai egy párt támad meg; a lányt megerőszakolják. Max és Goose talál rá a lányra, akit bevisznek az őrsre, de vele együtt az egyik bandatagot is, akinek elszállt az agya. Alig van magánál, csak akkor lesz több mondandója, mikor másnap kiengedik, mivel a feljebbvalók nem nézték jó szemmel a letartóztatása. Goose-nak ez egyáltalán nincs ínyére; rá is támad a távozni készülő bandatagra. A férfi visszamegy főnökéhez, Ujjvágóhoz (Hugh Keays-Byrne), és úgy határoznak, a rendőröknek végleg veszniük kell. Ujjvágó Jim Goose után küld néhány tagot, akik győzedelmeskednek is: Goose életben marad ugyan, de szörnyen megégett. Max nem bírja tovább, és úgy határoz, hogy kilép. Főnöke, Fifi Macaffee (Roger Ward) viszont nem akarja ezt elfogadni, és néhány napos szabadságra küldi Maxet. A férfi a feleségével, Jessie-vel (Joanne Samuel) és kisfiával elutaznak, de nem sokáig élvezhetik a pihenést.
Jesse éppen egyedül van a gyerekkel, amikor a környéken táborozó bandatagok zaklatni kezdik. Sikerül elmenekülnie, de előtte ugyancsak felbosszantja Ujjvágót. Jesse szól Maxnek, majd sietve távoznak. A banda tagjai azonban nem adják fel, és követik őket egy farmra. Amikor Jesse egyedül van, megkergetik, de megint sikerül elmenekülnie. Max a keresésükre indul, de amikor a farm felől lövést hall, visszamegy, csakhogy már későn érkezik: feleségét és kisfiát a motorosok elgázolták. Jesse súlyos sérüléseket szenvedett, és válságos az állapota, a kisfia azonban nem élte túl.
Max-et lesújtotta családja elvesztése, de hajtja a bosszúvágy, amely a bandatagok üldözése felé viszi...

Érdekes volt a történet kieszelőjének jövőképe. Ezért is szeretem az ilyen régi akciófilmeket. Egy kicsit olyan vadnyugati stílus, kies tájak, sivatag. Szuper járgányok... Kicsit azért furcsa ma megnézni egy ilyet, mert az ember el se tudná képzelni, hogy ilyen lehetne mondjuk a jövő. Ez olyan, mintha ma történne. Sőt jó néhány évvel korábban. Bár az alapfeltevés, hogy eltűnik a "normális civilizáció", és a társadalom egy része fosztogat, meg garázdálkodik, az mindig megállja a helyét...

madmax_01.jpgHogy mondjak valami negatívumot is, Mel Gibsont (Mad Max 2-3., Halálos fegyver 1-4., Mi kell a nőnek?) nagyon-nagyon utálom (ezt mondhattam volna csúnyábban is), ebben a filmben mégis jó volt nézni. Ha manapság meglátom, felfordul tőle a gyomrom (a filmjei miatt, rendőrségi ügyei miatt), de fiatalabb kiadásban nagyon is kellemes jelenség volt. Sőt, had mondjam ki: szexi. Amikor néztem, megpróbáltam elvonatkoztatni a mai Mel Gibsontól.

A jó fiúknak, meg a rossz fiúknak is meg volt a maguk "bája", főleg a Bubba (Geoff Parry) nevezetű hófehér pofának, meg a Fifi nevű rendőrfőnöknek. A név, mint egy kiskutyáé, de ő korántsem volt az.

A jelenetek mai szemmel nem vészesek. Még az összeégett Goose-nak is csak a kezét mutatják.

Az összességében élvezhető filmet George Miller (Mad Max 2-3., Az eastwicki boszorkányok, Babe 2., Táncoló talpak 1-2.) rendezte. Repertoárjában mindenből van, sokszínű rendező. A forgatókönyvet is ő írta James McCauslanddel együtt. A zenét Brian May (Mad Max 2., Mesék a kriptából, Freddy halála - Az utolsó rémálom, Dr. Giggles) komponálta, s nekem bejöttek az aláfestések. És már tudom, honnan volt olyan ismerős: a Dr. Giggles-nek volt hasonló zenéje.

A Mad Max-et még két folytatás követte, és 2013-ra elvileg jön a negyedik rész is. Ebben az esetben szerintem jó alkotások születtek. Van az úgy, hogy jobb lett volna hagyni egy film folytatását, mert elszúrták, de itt erről nincs szó. Hamarosan jövök a második rész ismertetésével, ami talán egy kicsivel még izgalmasabb, illetve apokaliptikusabb.

Stúdió: Kennedy Miller Productions, Crossroads, Mad Max Films
Hossza: 88 perc
IMDB értékelés: 7

Címkék: akció thriller kaland

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovemovies.blog.hu/api/trackback/id/tr934677576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása