Shooter, egy filmvadász blogja

Jön egy sugallat, megkeresem, megnézem, írok róla. Az alapoktól kezdve a tényeken át egészen a magam véleményéig. Szólj hozzá, Te mit gondolsz!

icon_facebook.png
twitter_icon.png

Témák erdeje

Friss topikok

  • doggfather: Hihetetlenül okos, kifinomult módon nyitják ki a történetet, olyan elmés, ma is élvezhető, párbesz... (2021.07.19. 13:25) Hátsó ablak (Rear Window; 1954)

Péntek 13 (Friday the 13th; 1980)

misscrime 2011.10.31. 17:55

friday01.jpgValahogy ez is dukál Halloween idejére, bár itt a "szerencsétlen nap", a péntek 13-a van központban. A klasszikus Halloween után számomra ez is kötelező darab, és attól, mert többször láttam, nem lesz unalmas, mindig jó kis esti szórakozást nyújt. Sok horrorrajongó ismeri Jasont, csakhogy az eredetiben, az elsőben nem ő gyilkol, hanem az anyja. Ezt nem árt tudni, főleg ha esetleg felhív valaki, és muszáj vagy válaszolni néhány horrorfilmes kérdésre...

SPOILER
A köznyelveben "Vér-táborként" elhíresült Kristály-tó Tábort ismét megnyitják. Steve Christy (Peter Brouwer) a tulajdonosa, és ezen a nyáron szeretné sikeres táborrá alakítani. Nem érdeklik a mendemondák a helyről, sem az, hogy elátkozottnak tartják. Összecsődített egy pár fiatalt, akik a táborvezetők lesznek, s mielőtt megérkeznének a gyerekek, segítenek az előkészületekben. Alice (Adrienne King), Steve jó barátja, Brenda (Laurie Bartram) és Bill (Harry Crosby) már megérkeztek, ahogy később Marcie (Jeannine Taylor), Jack (Kevin Bacon) és Ned (Mark Nelson) is. Egyikük azonban, Annie (Robbi Morgan), aki a konyhán dolgozna, nem jelent meg. Ezt ugyan a srácok nem tudják, de a tábor felé jövet meggyilkolták. A város bolondja, Ralph (Walt Gorney) figyelmezteti a csapatot, hogy elátkozottak és mind meg fognak halni, de senki sem hallgat rá, csak jól megijednek tőle. Miután Steve otthagyja a fiatalokat, és bemegy a városba, ők folytatják a munkát, majd lazítanak is egy kicsit, s elérkezik az este. Gyanútlanul szemlélik a hatalmas vihart, ami kitörik, és nem is sejtik, hogy figyelik őket. Hamarosan azonban egyre többen tűnnek el, és a végén Alice teljesen egyedül marad. Nem is tudja, mi folyik körülötte, mígnem sorra fedezi fel barátai holttestét. Amikor már azt hiszi, nincs hova menekülnie, hirtelen megjelenik a felmentősereg, Mrs. Voorhees (Betsy Palmer), a Christy család egyik barátja személyében, aki megpróbálja megnyugtatni a zaklatott lányt. Amikor meglátja Brenda holttestét, szóba hozza az átkot, miszerint nem kellett volna megnyitni az üdülőt. Minden akkor kezdődött, amikor egy kisfiú, Jason vízbe fulladt, mivel a táborvezető fiatalok nem figyeltek rá, csak magukkal és egymással voltak elfoglalva. Ezt a kisfiút Jason Voorheesnak hívták...

friday02.jpgKellemes kis tábori történet, ahol néhány gyanútlan fiatal teszi a dolgát, de közben egyre fogyatkoznak. A kitörés akkor kezdődik, amikor Alice és Bill felfedezik, hogy senki sincs a helyén, és egy baltát is találnak az egyik ágyban. Ja, az a kedvenc jelenetem, amikor a gyilkos Marcie-t meglepi a mosdóban. A végére már csak egy túlélő marad, és ő fedezi fel az összes holttestet. A gyilkos direkt mutatja meg neki mind, hogy ezzel is fokozza a a rémületet. Mi, mint nézők a majdnem az összes gyilkosságot látjuk, csak azt nem, ki teszi meg. Érdekes mondjuk, hogy jó sok idejébe és erejébe telhetett a gyilkosnak átcipelni a testeket mindenhová, például fára lógatni, meg bedobni az ablakon, stb. Szóval a vége nagyszerű, amikor már csak Alice marad, a befejezés meg szintén ütős, ahogy Mrs. Voorhees megkapja a magáét, s a film magában rejti a folytatást, hogy még nincs vége a dolognak, hiszen a kisfiú még mindig ott van a tóban...

Egy másik kedvenc jelenetem az, amikor Jacknek, alias Kevin Baconnek "torokszorító érzésben lesz része". A horrorban folyik elég vér, bár nem mondhatnám, hogy minden teljesen élethű. Bacon (Party zóna, Az étkezde, Gumiláb, Egyenesen át, Az őrület fészke, Vad vágyak) egyébként nagyszerű színész, bár itt még elég fiatal, és ez valahogy hasonlít Johnny Depp indulására (Rémálom az Elm utcában), bár Baconnek nem ez volt a legelső szerepe. Betsy Palmer (A seriff jelvénye, Az utolsó dühös ember) kitűnően alakítja a bolond anyát, aki abba őrült bele, hogy elvesztette szeme fényét. Kedvencem, amikor azt mondogatja (és ráközelítenek), hogy "öld meg anya, öld meg, kapd el, na hagyd, hogy élje, nem hagyom, fiam...".

A főszereplő lány, Alice Adrienne King, számomra nem tett nagy hatást. Nem sok filmben játszott, de a Szombat esti lázban és a Hairben táncos volt (tanult is táncolni), a Péntek 13 2. részében pedig visszatért. Már nagyon régen láttam a folytatást, és életemben csak egyszer, de azt hiszem, ott hamar, már az elején meggyilkolták.

A többi színésznek vagy ez volt az első, az utolsó szereplése, illetve a néhány film közül a karrierje elején játszott benne. Van még a filmben néhány jó poén, még mielőtt rémálomba nem fordul az este.

A rendező és producer (társproducer) egyben Sean S. Cunningham (A kalapácsos visszatér, Mélytengeri szörnyeteg) volt, az író pedig Victor Miller (A kalapácsos visszatér) és Ron Kurz. A zenét Harry Manfredini szerezte, akinek neve onnan lehet ismerős, hogy ő készítette például a Mocsárlény, a Zombie Island Massacre, a The Hills Have Eyes II, A ház, a Mélytengeri szörnyeteg, a Halálosztó és a Szemet szemért címá filmek zenéjét, de a többi Péntek 13 filmhez is volt köze.

Stúdió: Paramount Pictures, Georgetown Productions Inc., Sean S. Cunningham Films
Hossza: 95 perc
IMDb értékelés: 6,3

Címkék: horror

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovemovies.blog.hu/api/trackback/id/tr973342788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása