Shooter, egy filmvadász blogja

Jön egy sugallat, megkeresem, megnézem, írok róla. Az alapoktól kezdve a tényeken át egészen a magam véleményéig. Szólj hozzá, Te mit gondolsz!

icon_facebook.png
twitter_icon.png

Témák erdeje

Friss topikok

  • doggfather: Hihetetlenül okos, kifinomult módon nyitják ki a történetet, olyan elmés, ma is élvezhető, párbesz... (2021.07.19. 13:25) Hátsó ablak (Rear Window; 1954)

Hátsó ablak (Rear Window; 1954)

misscrime 2011.10.03. 18:40

Csak azt tudom mondani, hogy remek film, Alfred Hitchcock (rendező) és James Stewart (főszereplő) garantálásával. Izgalmas és humoros történet egyben, és egy olyan fogalom áll a középpontjában, mely mindenkire hat egy valamilyen szinten, s ez a kíváncsiság.

SPOILER
Egy kalandos életű fotóriporter mozgási szabadságának megkötése következményekkel jár. L. B. Jeffries (James Stewart) lába eltört egy baleset során, amikor valamilyen újabb veszélyes feladatra vállalkozott. Minél előbb ismét munkába szeretne állni, de hát ez egyszerűen lehetetlen az ő szakmájában és életstílusával, így tolószékbe kényszerül egy időre. Hogy elszórakoztassa magát, keze ügyében lévő fényképezőgépével a szomszédos lakások ablakait nézegeti. Sok fajta embertípust lát és megfigyel, míg már csak a Thornwald házaspár érdekli, mivel Mr. Thornwald (Raymond Burr) furcsán viselkedik. Éjszakai titkos eljárkálások, fényes nappal is lehúzott redőnyök, bőröndök, fűrészek, és Jeff máris valami rosszat sejt. Meg is próbálja győzni igazáról az ápolónőjét, Stellát (Thelma Ritter), a barátnőjét, Lisa Carol Fremontot (Grace Kelly) és barátját, a rendőrhadnagy Thomas J. Doyle-t (Wendell Corey), de egyikük sem hisz neki... egy bizonyos pontig, amikor Lisa is a saját szemével látja Thornwaldot "munka közben". Nem sok kell hozzá, hogy ketten meggyőzzék Stellát is, valami nem stimmel Mr. Thornwald körül, ugyanis felesége eltűnt, nem látni egy ideje. Mi több, a gyanú egyre erősebb lesz: Thornwald megölte és feldarabolta a feleségét, és most a nyomokat próbálja eltüntetni? Lehet, de erre bizonyíték is kell, mert a jó öreg Doyle nem tesz semmit, amíg nincs bizonyítva a bűncselekmény. Jeff tehát tovább figyeli a szomszédokat, s mindent megtesz, hogy megszerezze a döntő bizonyítékot, Mrs. Thorwald táskáját, gyűrűjét, vagy éppen a holtest (vagy darabjai) pontos helyét. Ezenközben pedig van ideje azon gondolkozni, mit is kezdhetne ő egy olyan lánnyal, mint az előkelő Lisa, hiszen kettejükben nincs semmi közös. Vagy talán mégis?

James Stewart és Grace Kelly tökéletes párost alkot a Cornell Woolrich elbeszéléséből (It Had to Be Murder) készült filmben. Hitchcock ismét nagyszabásút alkotott. A Kötél mellett az egyik kedvencem, és Stewart játéka itt is lenyűgöző, ahogy az előbb említett filmben is. Itt egy kicsit idősebb, az látszik rajta, de a "mindent látó szeme" semmit sem változott. Apró részleteket fürkész, figyeli a szomszédos épületek lakóit, először csak unalmában, kíváncsiságból, majd készakarva. Humoros oldalát is megmutatja, még inkább, mint a Kötélben. Oldalán Grace Kelly üde jelenség, ahogy Hitchcock is vélekedett róla. Mindig is jobban kedvelte a finoman elegáns típusú nőket, mint a kihívóakat. Szerinte az előbbiek mindig tudnak meglepetést okozni, és ez sikerült is Kellynek, kiválóan alakította a Hátsó ablak előkelő, gazdag Lisa Carol Fremontját, aki szerelméért mindenre képes, megmutatja, ki is ő valójában (megváltozni azonban nem hajlandó); kompromisszumra képes.

Wendell Coreynak és a Thelma Ritternek sem ez volt az egyetlen hitchcockos szerepük, feltűntek ugyanis az Alfred Hitchcock bemutatja sorozatban. Nekem nagyon szimpatikus volt mindkét szereplő, főleg Ritter a vicces Stella személyében. Érdekesség, hogy a Lars Thorwaldot alakító Raymond Burr rengeteg Perry Mason-féle filmben játszott, 1957 és 1993 között, és ő formálta meg Robert Ironside detektívet is 1967 és '93 között. A magam részéről a Perry Mason filmek szakállas ügyvédjét jobban kedveltem, mint az ijesztően festő Thorwaldot. Megmondom, és fel sem ismertem, hogy lenne köztük hasonlóság. Most, hogy néztem róla fiatalkori képeket, már látom.

A filmből készült remake, a '98-as Hátsó ablak szerintem már teljesen más kategória, csak az alaptörténet ugyanaz, bár nagyon régen láttam. Christopher Reeve nagyszerű színész, de ők sem egy kategória James Stewarttal. A feldolgozásban még a nevek is mások, és Daryl Hannah sem egy Grace Kelly. Jó film, ahogy emlékeim nem csalnak, de Hitchcock Hátsó ablaka klasszisokkal jobb.

Stúdió: Paramount Pictures, Patron Inc.
Hossza: 112 perc
Forgatókönyv: John Michael Hayes
IMDb értékelés: 8,7

Címkék: krimi thriller hitchcock

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovemovies.blog.hu/api/trackback/id/tr213275930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.07.19. 13:25:24

Hihetetlenül okos, kifinomult módon nyitják ki a történetet, olyan elmés, ma is élvezhető, párbeszédekkel teszik mozgalmassá az egy szobában játszódó cselekményt, hogy öröm nézni.
És ez csak az eleje, az első fele filmnek!
Hitchcock rendezése patent, a fényképezés zseniális, a film forgatókönyve kb sorvezető azóta is sok, különböző stílusú filmnek. Grace Kelly nem csak szép, de remekül is alakít James Stewart pedig elviszi a hátán a filmet.
süti beállítások módosítása