Shooter, egy filmvadász blogja

Jön egy sugallat, megkeresem, megnézem, írok róla. Az alapoktól kezdve a tényeken át egészen a magam véleményéig. Szólj hozzá, Te mit gondolsz!

icon_facebook.png
twitter_icon.png

Témák erdeje

Friss topikok

  • doggfather: Hihetetlenül okos, kifinomult módon nyitják ki a történetet, olyan elmés, ma is élvezhető, párbesz... (2021.07.19. 13:25) Hátsó ablak (Rear Window; 1954)

Holtak háza (House of the Dead; 2003)

misscrime 2011.10.31. 12:45

houseofthedead01.jpgAz halloweeni időszak maratonjának első jelöltje, melyet már nem először láttok. Még régebben nagyobbra értékeltem volna ezt a filmet is, de mára, hát mondjuk úgy, hogy nem dobogtatta meg a szívem. Olyan régen láttam, hogy nem volt előttem világos, mi is van pontosan a filmben, csak azt tudtam, hogy valami sziget meg zombik. Aztán rájöttem, hogy ezek nem a megszokott élőhalottak lesznek, hanem olyan voodoo-szerű zombik. A film végére azonban kiderült, hogy inkább mutánsok, mint varázslat által teremtett lények. De lássuk előbb a sztorit.

SPOILER
Egy csapat fiatal egy szigetre igyekszik, ahol nagy bulit tartanak. Simon (Tyron Leitso), Greg (Will Sanderson), Alicia (Ona Grauer), Cynthia (Sonya Salomaa) és Karma (Enuka Okuma) azonban lekésik a hajót, ami elvitte volna őket a szigetre. Megkérnek egy ott lévő másik hajóst, hogy vigye el őket, méghozzá jó nagy összeget készek fizetni érte. Salish (Clint Howard) nem lenne hajlandó rá, főleg miután meghallja, hová akarnak menni a fiatalok: az Isla de Muerte elnevezésű szigetre, mely azt jelenti, a Halál szigete. A kapitány, Kirk (Jurgen Prochnow) azonban több szempontból is jó üzletnek és lehetőségnek tartja a dolgot, mivel titokban különféle dolgokat csempésznek, s így ellóghatnak a pariőrség elől, hogy a holmikat kitegyék a szigeten. Amikor megérkeznek, a srácok elindulnak a buli irányába, a két tengerész pedig megkezdi a kirakodást. A fiatalok azonban mire odaérnek a buli helyszínére, ott már nincs senki, teljesen kihalt minden. Főleg Alicia az, akinek ez nem tetszik, s később elindul Karmával és Simonnal körülnézni a szigeten. Találnak egy ősrégi házat temetővel körülvéve, melynél fáklyák égnem. Amikor bemennek, egy csapat fiatallal találkoznak, akik elmesélik, hová lettek a többiek. Sőt Rudy (Jonathan Cherry) - aki Alicia ex-barátja - , Liberty (Kira Clavell) és Hugh (Michael Eklund) egy videó felvételt is mutatnak nekik, mely megörökítette azt, hogy fura zombi-szerű lények lemészárolták a bulizó tömeget. Alicia és a többiek ezt nehezen hiszik, de amikor visszatérnek a mulatság helyszínére, s ott nem találják Greget és Cynhiát, aggódni kezdenek. Nemsokára mindketten előkerülnek, Cynthia viszont vérszomjasan rájuk támad. Ekkor jelenik meg Casper (Ellie Cornell), a partiőrség embere, aki Kirk hajóját követte idáig. A kibővült társaság megpróbálja elhagyni a szigetet, de egyikük hajójával sem jutnak már sehova, mivel Kirk kapitányét is megtámadták. A férfi csatlakozik hozzájuk, de Salish már nincs vele. Kirk többek között fegyvereket is csempész, így abban nincs hiány. Áldozatokkal ugyan, de többségük eljut a régi házhoz, hogy ott vészeljék át az időt. Hamarosan azonban a ház sem nyújt biztonságot, s a megmaradtak, Karma, Rudy és Alicia menekülésre fogja. Végül Alica és Rudy találkozik Greggel, akiről azt hitték, halott. Nem is tévedtek nagyot, mivel az nem is a barátjuk, hanem maga Castillo (David Palffy), akinek történetét Kirk kapitány mesélte el. Évszázadokkal ezelőtt élt egy gonosz pap, Castillo, aki rémes kísérleteket végzett. Egy hajóval szállították mint foglyot, de Castillo megölte a kapitányt, sőt az egész személyzetet is, s ezen a szigeten kötött ki. Megölt mindenkit, aki erre vetődött, de kísérleteit folytatva örök életre tett szert, s minden halottat feltámasztott. Serege minden kívánságát teljesíti, s Rudy-t meg Aliciát is közéjük akarja állítani...

Az alaptörténet nem rossz, s ezen film valójában egy videó játékból készült. Én magam soha nem játszottam vele, de nem is nagyon éreztem kedvet hozzá. A film sem hozott ilyen irányú érdeklődést. Más, mint a megszokott zombis filmek, az tény, de ettől még nem lett rossz, viszont szokatlan, és az akciók sem olyan izgalmasak és pergőek, mint gondolná az ember. Lövöldöznek, oké, meg néha verekednek is, és ezerrel szembeszállnak a rengeteg zombival, de ez egyszerre olyan sokat vesz el a filmből, hogy egy idő után már unalmassá válik. Kb. a film közepén több percig is azt kell nézni, hogyan lövik, vágják, ütik le a zombikat a túlélők, s beletettek egy csomó a játékból való dolgot. Az mondjuk tetszett, amikor a golyók útját mutatták. Viszont az egész már határos volt a Mátrix-szal.

houseofthedead02.jpgA színészek sem nyújtottak túl sokat, s pont a főszereplők voltak azok. Tyron Leitso (Reakcióidő, Hófehérke) tényleg jóképű, Jonathan Cherry viszont egyáltalán nem jött be, mint a történet elmesélője és túlélője. Szerpelt egyébként az Ők és a Levélbe zárt szerelem című filmekben, de a napokban láttam a tv-ben a Végső állomás 2. című horrorban. Aki igazán jó volt ebben a filmben, az Jurgen Prochnow (A tengeralattjáró, Az erőd, Beverly Hills-i zsaru 2., Dredd bíró, Az elnök különgépe, A bukás, Húsevő), aki tökéletes volt a kapitány szerepére, s elég sok produkcióban volt kapitány, parancsnok, vagy ehhez hasonló tisztségű. Az tényleg nagy húzás volt, hogy Kirk kapitány lett a karakter neve; én is nagyon röhögtem rajta. A másik megemlítendő színész a Salisht megformáló Clint Howard (Selyemgubó, Száguldó bosszú, Tango és Cash, Gyilkos kobold 2., A nesztelen halál, Dr. Halál 2.), aki pedig remek az ilyen és ehhez hasonló szerepekben. A többi szereplő karaktere elég kiborító volt, például a szupernő Casper (mégis letépték a lábát) és az Amerikát képviselő és hirdető Liberty (még a neve is: Szabadság).

Szóval azért nem volt rossz dolog megnézni, egyszer-kétszer meg lehet tenni, s én már régen láttam. Van folytatása is, s ennek a befejezése is fordulatosnak mondható. A rendező egy Uwe Boll (Gyilkos ösztön, Sötét múlt, Kilenc áldozat, Egyedül a sötétben, BloodRayne 1-3.) nevű pasi volt, s már talán értem, nekem miért nem tetszhetett nagyon a BloodRayne. Az írók Mark Altman, Dan Bates és Dave Parker voltak. A zenét Reinhard Besser (Sötét múlt, Kilenc áldozat, Egyedül a sötétben) készítette, ami szerintem szintén túl volt spilázva, s az egész film majdhogynem olcsó akciófilmmé változott.

Stúdió: Boll Kino Beteiligungs GmbH & Co. KG, Mindfire Entertainment, Brightlight Pictures, Herold Productions
Hossza: 90 perc
IMDb értékelés: (súlyos) 2

Címkék: horror akció zombi misztikus videó játék

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovemovies.blog.hu/api/trackback/id/tr673341432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása