Shooter, egy filmvadász blogja

Jön egy sugallat, megkeresem, megnézem, írok róla. Az alapoktól kezdve a tényeken át egészen a magam véleményéig. Szólj hozzá, Te mit gondolsz!

icon_facebook.png
twitter_icon.png

Témák erdeje

Friss topikok

  • doggfather: Hihetetlenül okos, kifinomult módon nyitják ki a történetet, olyan elmés, ma is élvezhető, párbesz... (2021.07.19. 13:25) Hátsó ablak (Rear Window; 1954)

Mad Max 2. - Az országúti harcos (Mad Max 2 - The Road Warrior; 1981)

misscrime 2012.07.26. 07:52

madmaxII_01.jpgItt a Mad Max sorozat második darabja, amely - ha lehet ezt mondani - még jobb volt, mint az első. Még több akció, szuper járgányok, újabb rossz arcú alak.

SPOILER
Max (Mel Gibson), miután elvesztett mindent, ami fontos volt neki, a poros utakat és sivatagot járja, s ahogy mindenki, a ritka üzemanyagot keresi. Össze is akaszkodik az egyik rablóbanda tagjával.
Útja során találkozik egy férfival, aki megpróbálja kirabolni, de Max leszereli. Cserébe azért, hogy ne bántsa, a férfi beszél neki egy táborról, ahol rengeteg üzemanyag van. Max érdeklődését felkelti, de már mások is meg akarják szerezni a szivattyút és a benzint. Max figyelemmel kíséri a tábort, és amikor lehetősége van rá, megpróbál bejutni oda. Szemtanúja volt a táborból jött két ember megtámadásának, és amikor a banda elotthagyta őket, Max még élve találja az egyiküket, s a férfi megígéri neki, ha segít rajta, s visszaviszi a táborba, akkor adnak neki benzint, amennyit csak akar.
Amikor azonban elviszi a férfit a táborba, a közösség gyanakvással fogadja, ráadásul a sebesült meghal, így az ígérete semmis lesz. Mindeközben érkezik a rablóbanda is, akik ultimátumot adnak a közösségnek: ha elmennek maguktól, és átadják nekik a szivattyút, akkor megkímélik az életüket. Néhányan belemennének, de vannak, akik nem hagynák ott, amiért harcoltak. Végül Max-nek támad egy ötlete. Nem messze a tábortól látott egy tartálykocsit, amivel elszállíthatnák az üzemanyagot. Az emberek elfogadják az üzletet. Max annyi üzemanyagot akar cserébe, amellyel elmehet messzire.
Max elindul, hogy megszerezze a tartálykocsit, és útközben ismét összefut azzal a figurával, aki a tábort mutatta meg neki. Együtt mennek tovább, de amint sikerül Max-nek beindítania a kocsit, otthagyja a fickót. A táborba érve kiderül, hogy fél napjuk van arra, hogy megjavítsák a tartálykocsit. A közösség vezetője, Pappagallo (Michael Preston) meg akarja győzni Max-et, hogy maradjon, és vezesse el a kocsit, de ő nem hajlandó maradni, és amint megkapja az üzemanyagot, továbbáll. Nem jut viszont messzire, mivel a rablóbanda megtámadja, és a kocsija totálkáros lesz. Félig halott már, mikor magához tér a táborban, s ezek után már vállalkozik rá, hogy vezesse a tartálykocsit. Pappagallo belemegy, annak ellenére, hogy Max elég rossz állapotban van.
Max és a tábor útnak indul, de a banda is követi őket. A közösség felveszi a harcot hitük védelmében...

Az országút harcosát is George Miller (Mad Max 2-3., Az eastwicki boszorkányok, Babe 2., Táncoló talpak 1-2.) rendezte, szerencsére. Ugyanaz lett a film hangulata, de ha lehet, még apokaliptikusabb. A tábor egyébként, mióta láttam a A kaptár 2. - Apokalipszis című filmet, az abban lévő táborra emlékeztet. Egy rugóra járhatott a rendezők agya, vagy innen vették a mintát? A világot teljes mértékben a pusztulás és a rablóbandák uralják. A megmaradt "jók" megpróbálják felvenni a harcot. Az első részben még nem annyira, de ebben mintha a pankrátoroké lenne a jövő. Csupa izompacsirta rossz fiú. Egy Humungus (Kjell Nilsson) nevű fazon volt a főnökük, akinek azért szívesen megnéztem volna az arcát, mert egy majdnem mindent eltakaró maszk volt rajta. Azt gondoltam, ennek fontos szerepe lesz.

Egy másik fura figura volt Wez, aki egy Vernon Wells (Kommandó, A különös erőd, MacGyver, Fortress - 33 emelet mélyen a pokolban, Áramember 2., Conan, a kalandor, Silent Night, Zombie Night) nevű színész alakított. Több hasonló akciófilmben játszott, ahol mindig a gonosz szerep jutott neki. Hát érthető is, illik hozzá. Ebben a filmben volt neki egy "kutyája" is, egy nagyonszőke pasi, akit egy kis srác (Emil Minty) kinyírt a bumerángjával. Na ettől begőzölt!

madmaxII_02.jpgMel Gibson (Mad Max 3., Halálos fegyver 1-4., A rettenthetetlen, Mi kell a nőnek?, Jelek) itt is hozta magát, ahogy az első részben, bár itt mintha egy fokkal kevésbé bírtam volna. Bár csak két év telt el a két film között, meglátszik rajta az idő múlása. Vagy lehet, hogy csak a haja miatt.

Amit hiányoltam a filmből, Max múltjának többszöri említése, de itt nem ezen volt a hangsúly. Az elején volt egy összefoglaló, amit egy idős férfihang mesélt, akiről a végén kiderült, hogy a bumerángos gyerek. Meg azt hittem, "Warrior Women" (Virginia Hay) és Max között lesz valami, de a végső harcban őt is megölték a rosszak. Virginia Hay-nek egyébként ez volt az első szerepe. A filmben egyébként sok szereplőt kiiktattak, még Max kutyáját is...

Jópofa volt még "Gyro Kapitány" (Bruce Spence), aki a saját maga épített repülőcskén közlekedett. Ő aztán mindent túlélt, még a zuhanást is.

A forgatókönyvet ugyanúgy George Miller készítette, de ezúttal Terry Hayes (Halálos nyugalom, A pokolból) közreműködésével. A zene szintén Brian May műve.

Itt már nagyon vártam a folytatást. Kíváncsi voltam a harmadik részre. Igaz, már láttam azt is, de úgy rémlett, az már nem az igazi...

Stúdió: Kennedy Miller Entertainment, Kennedy Miller Productions
Hossza: 95 perc
IMDb értékelés: 7,6

Címkék: akció thriller kaland

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovemovies.blog.hu/api/trackback/id/tr484678139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása