Shooter, egy filmvadász blogja

Jön egy sugallat, megkeresem, megnézem, írok róla. Az alapoktól kezdve a tényeken át egészen a magam véleményéig. Szólj hozzá, Te mit gondolsz!

icon_facebook.png
twitter_icon.png

Témák erdeje

Friss topikok

  • doggfather: Hihetetlenül okos, kifinomult módon nyitják ki a történetet, olyan elmés, ma is élvezhető, párbesz... (2021.07.19. 13:25) Hátsó ablak (Rear Window; 1954)

Resident Evil - A kaptár (Resident Evil; 2002)

misscrime 2011.10.28. 10:35

residentevil01.jpgTegnap este Resident Evil estét tartottam, egymást követte az első három film, melyeknek alapja a Silent Hillhez hasonlóan egy horror videó játék. Jobban mondva játék-sorozat, merthogy abból is több készült. Talán a Resident Hill stábja sikeresebb munkát végzett, mivel 2006 óta a Silent Hillből nem készült újabb mozi. Tény, hogy ezen alkotást viszont 2004-ben, 2007-ben és 2010-ben is követte folytatás, melyek mindegyike megállta a helyét. Most azonban lássuk az első rész, A sima Kaptár történetét:

SPOILER
Alice (Milla Jovovich) úgy ébred, hogy nincs semmi emléke. Zavarosak a gondolatai, ennek oka az lehet, hogy beverte a fejét, amikor elesett. A hely, ahol magához tér, kísértetiesen csöndes és sötét. Miközben Alice megpróbálja összeszedni magát, hirtelen néhány fegyveres jelenik meg, akik elfogják őt, s egy Matt (Eric Mabius) nevű férfi is a fogjuk. A fegyveresek főnöke, James 'One' Shade (Colin Salmon) nem válaszol egyetlen kérdésre sem, ahogy a többiek sem. Hamarosan azonban kiderül, hogy miért fogták el Alice-t és hová indulnak. Alice a Védernyő (Umbrella) nevű vállalatnak dolgozott, biztonsági főnök volt. A kaptár nevű létesítmény ezen vállalat tulajdona, ahol különböző vegyi fegyverekkel kísérleteztek. Valami azonban balul sült el, baleset történt, s a T-vírus kiszabadult. A kaptár biztonsági rendszere óvintézkedés gyanánt lezárta a kijáratokat, így mindenki meghalt. Csakhogy ez nem maradt így: a vírus miatt minden halott feltámadt, és vérszomjas szörnyeteggé vált. Ezt azonban a csapat, amelyik lemenni készül a kaptárba, még nem tudja. Mivel csak azt tudták, hogy valami baj történt, őket küldték, hogy nézzenek körül. Alice-t és Matt-et is viszik, s a férfiról később kiderül, hogy valójában újságíró, akinek a barátnője a kaptárban dolgozott, s azért jött ide, mert aggódik érte. Alice-nek pedig fokozatosan visszajönnek az emlékei, köztük az is, hogy volt egy férje, aki szintén a Védernyő biztonsági embere volt. A férfi, Spence (James Purefoy) szintén megjelenik, s ő is a társasággal tart. Csakhogy ő sem mond el mindent, titkolózik, s ez nem a legjobb, amikor a csapat behatol egy olyan helyre, melyben a legszörnyűbb rémálmukat találják. Sokan dolgoztak a kaptárban, s most mind zombi lett, akik éhesen vetik rá magukat arra, aki az útjukba áll. És ez mintha még nem lenne elég, a létesítmény biztonsági rendszere is megnehezíti a bejutást. a haladást, de a kijutást is, mivel egyiküket megharapta egy fertőzött lény, s a vírus kijutását nem lehet kockáztatni...

Nagyszerű a film hangulata, sötét, sejtelmes, hirtelen és váratlan fordulatokkal. Jó pár éve láttam először ezt a részt, azonban az a gondom vele, hogy bár tényleg izgalmas, kis időközönként nem lehet megnézni, mert - legalábbis számomra - unalmassá válik. Már az első alkalommal is azt gondoltam, hogy kevés a zombi. Jó, végül is feltűnik benne egy egész horda, de mégis, a folytatásokkal összehasonlítva, szerintem nem ez a legjobb rész. Ennek ellenére, az nagyon hatásos, hogy a csapat mit sem sejtve behatol, csapdák állják útjukat, s még ott vannak a zombik, szörnyek is, akikről kezdetben nem is tudják, hogy vérszomjasak, s harapnak.

residentevil02.jpgA zombikra térve, ők olyanok, amilyen kell. Szükségesen lassúak (bár talán nem a leglassabbak, amiket valaha láttam, morognak, harapnak, hirtelen feltűnnek, s támadnak, sőt ott vannak a kutyák, akik a későbbiekben szintén visszatérő vendégek. A filmben aztán egy nagyobb szörny is feltűnik, ami fokozza az izgalmat. Egyébként az effektek, az akció is megérdemli a dicséretet.

A színészekkel sincs semmi gond, sőt Milla Jovovich szinte már hozzánőtt Alice szerepéhez, mint ahogy Angelina Jolie Lara Croftéhoz. Az ügyeletes pedig, aki zombivá válik a csapatban, az Rain, azaz Michelle Rodriguez (A bunyós csaj, Sorsdöntő nyár, Kísérlet, A falka, Machete).

A filmet Paul W.S. Anderson (Mortal Kombat, Holtak hálójában, Alien vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen) rendezte, de egyben az írója is volt.

Szóval végső soron megéri megnézni a filmet, még talán többször is (bár ne vigyük túlzásba), hiszen itt lép be a képbe Alice, a Védernyő, a kaptár, s innen indul az egész. S ha ez nem lenne, akkor nem lenne a többi film sem, nem igaz?

Stúdió: Canstantin Fil Produktion, Davis-Films, Impact Pictures, New Legacy
Hossza: 100 perc
Zene: Marco Beltrami, Marilyn Manson
IMDb értékelés: 6,5

Címkék: horror akció kaland zombi mutáns szörnyeteg videó játék

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovemovies.blog.hu/api/trackback/id/tr83335624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása