Shooter, egy filmvadász blogja

Jön egy sugallat, megkeresem, megnézem, írok róla. Az alapoktól kezdve a tényeken át egészen a magam véleményéig. Szólj hozzá, Te mit gondolsz!

icon_facebook.png
twitter_icon.png

Témák erdeje

Friss topikok

  • doggfather: Hihetetlenül okos, kifinomult módon nyitják ki a történetet, olyan elmés, ma is élvezhető, párbesz... (2021.07.19. 13:25) Hátsó ablak (Rear Window; 1954)

Mad Max 3. - Az Igazság csarnokán innen és túl (Mad Max Beyond Thunderdome; 1985)

misscrime 2012.07.26. 10:14

madmaxIII_00.jpgA sorozat harmadik, egyben befejező része (bár hamarosan érkezik a negyedik). Ezt is élveztem, izgalmas, akciódús volt, de az alaptörténet egy kicsit rontott a dolgon, nálam legalábbis. Tina Turner meg...

SPOILER
Max (Mel Gibson) ezúttal egy szekérrel utazik, de ellopják tőle, ahogy vele együtt a tevéit is. De nem hagyja annyiban, a tolvajok nyomába ered. Bartertownban keresi őket, amely kereskedés céljából jött létre, de mindenféle szórakozás megtalálható benne. Max azonban nem akar eladni semmit, viszont Bartertown urai nem túl szívélyesek hozzá. Felhívja magára a figyelmet, és üzletet ajánlanak neki. Visszakapja ellopott értékeit, ha beszél valakivel, Bartertown urával, Aunty Entity-vel (Tina Turner). A hölgy azt akarja tőle - miután megbizonyosodik ügyességéről - , hogy öljön meg valakit, de nem szabad kitudódnia, hogy ő kérte rá. Egy Master-Blaster nevű alakkal akadt problémája. Ez a személy valójába kettő: a nagy és erős Master (Angelo Rossitto) és a kicsi, de okos Blaster (Paul Larsson). Max-nek a nagydarabbal kell végeznie. Miután elfogadta az alkut, közelebbről is megnézi magának Mestert, így lemegy az Alvilágba, ahol disznóürülékből állítják elő az energiát, s rengeteg életfogytos dolgozik ezen. Max-nek lesz alkalma megtapasztalni Master erejét, de szerencséjére arra is rájön, mi a gyenge pontja. Csak egyféleképpen végezhet Masterrel, a Dörgődóm nevű küzdőtérben, ahová "kettő megy be, egy jön ki".
Max vállalja a harcot, s szándékosan kikezd Masterrel. Bartertownban ha két férfinak nézeteltérése támad, a Dörgődómban kell elintézniük. Max felveszi a harcot Masterrel, ott, ahol nincsenek szabályok, és bármilyen fegyvert használhat, ha sikerül megszereznie. Mégis leghatásosabb fegyvere az, amit magával visz: egy kis síp, amelynek hangja megőrjíti Mastert. Ez az ő gyenge pontja, és a véres küzdelem közepette Max-nek sikerül is használnia. Amikor Master legyengül, Max rátámad, és ekkor leesik Master fejére erősített "maszk". Max a férfi arca láttán nem tudja megölni, ugyanis mintha egy gyerek bámulna vissza rá.
Aunty azonban nem ezt várta, így mással öleti meg Mastert. Max mindenki füle hallatára elárulja, hogy egy alkuban vett részt, amelyet persze Blaster is meghall. Nem vonhatja azonban kérdőre Aunty-t, mert szolgái elfogják, Max-nek pedig meg kell forgatnia a kereket, mivel Bartertownban ez így szokás, ha valaki megszeg egy egyezséget. Max tehát forgat, és a kerék a "Gulag" -nál áll meg. Aunty-ék felrakják őt egy ló hátára, s minimális vízzel, összekötözve, maszkkal az arcán útnak indítják a hatalmas, kietlen sivatagban.
madmaxIII_01.jpgMax félig halott, amikor egy lány rátalál, és elviszi a törzséhez, amely nagy része gyerekekből áll. Ők úgy hiszik, Max Walker százados, aki azért érkezett hozzájuk, hogy megmentse őket, és elvigye a Holnap-nap Városába. Mindig is rá vártak, de Max fölébredvén közli velük, hogy nincs semmiféle Walker százados, és már városok sincsenek. A csoport egy része hisz neki, a másik viszont útnak akar indulni. Max-ék meg akarják ezt akadályozni, hiszen öngyilkosság lenne a sivatagon átkelni, de végül sikerül elosonniuk. Max és a még néhányan utánuk mennek, és épp jókor találnak rájuk, mivel majdnem beszippantotta őket homok.
Max és a többiek mégis továbbmennek, Bartertown felé, mivel ez az egyetlen esélyük a túlélésre. Max ki akarja hozni onnan a fogvatartott Blastert, ami sikerül is, de az egész Alvilág romba dől, és Bartertown energiaszolgáltatása megszűnik. Max-ék magukkal visznek egy járművet is, és azzal robognak tovább. Csakhogy Aunty vissza akarja azt szerezni, ezért csapataival utánuk megy.
Amikor már úgy tűnik, Max-ék elvezsítik a harcot, rátalálnak arra a férfira, aki ellopta Max szekerét, és neki van egy repülője. A szerkezet azonban túlterhelt, így a végén Max nem megy velük, inkább segít abban, hogy felszállhassanak. Aunty, amikor rátalál Max-re, nem öli meg, inkább életben hagyja.

A végén pedig a törzs tagjai meglátják az elpusztult városokat, a félig betemetett felhőkarcolókat, és mondják a mesét minden nap... Na, ez a mese dolog, meg ez a gyerekekből álló törzs lepett meg. Ez valahogy kimaradt. Addig még minden elment, amíg Max Bartertownban volt, meg harcolt Masterrel (mint egy pankráció), de aztán hirtelen mintha irányt váltott volna a film. Azért a végére visszatalált, és volt ott még akció. De akkor is, nem tudom miért kellett bele ez a Walker százados dolog, meg a törzs, amely olyan volt, mint Peter Pan és a gyerekek, akik sosem akarnak felnőni.

madmaxIII_02.jpgMel Gibsonnak (Halálos fegyver 1-4., Mi kell a nőnek?, Jelek) itt megnőtt a haja, még jó, hogy a film közepén levágták. Feltűnt Tina Turner, mint Aunty, és egy Helen Buday nevű színésznő, Savannah szerepében, akiről végig azt hittem, hogy Anne Heche, csak még fiatalabb. Kiderült, hogy tévedtem. Tina Turnerről inkább alig írok valamit, mert meg kell, hogy mondjam, nem a kedvencem a "Rock and Roll királynője". Jó, egy két száma bejön, még a filmben is előfordultak, de akkor sem rajongok érte. Egyébként nem is tudtam, hogy színészkedett is, mármint csak erről a filmről tudtam. Emellett még három produkcióban lehetett látni, de szerintem akkor már inkább az éneklés...

Az pedig, aki ellopta Max holmiját, már ismerős lehet. Itt Jedediah a neve, de Bruce Spence már a második részben is szerepelt, mint a repülős pasi. Érdekes, hogy ebben is van repülője.

A Mad Max harmadik darabja egyébként emlékeztet egy filmre, aminek a címe most az istenért sem jut eszembe. Mutánsok, szörnyszülöttek voltak benne, azt hiszem a 80-as években készült, vagy a 90-es évek elején. Ott is ilyen hasonló alvilág volt, mint itt. Egyébként jó tudni, hogy a disznóürülék mire nem jó. Lehet, hogy majd mi is így csináljuk? Ja, nem disznóürülék, hanem Energia. :)

A filmet, mint a korábbiakat is, George Miller (Mad Max 2-3., Az eastwicki boszorkányok, Babe 2., Táncoló talpak 1-2.) rendezte, George Ogilvie segítségével. A zene itt már érezhetően más, mivel Maurice Jarre (Végzetes vonzerő, Ghost, Félelem nélkül) készítette. Az egész számomra olyan Tina Turnerhez illő. Azért nem rossz.

A sorozat itt véget is ér, és nem is lenne több, de 2013-ban állítólag jön a negyedik rész. Kíváncsian várjuk. Ezt is George Miller rendezi, úgyhogy nagy baj nem lehet. Max-et viszont már nem Gibson játssza (aminek örülök), hanem egy Tom Hardy (A sólyom végveszélyben, Üvöltő szelek, A sötét lovag - Felemelkedés) nevű színész, és Charlize Theron (A kukorica gyermekei 3., Az ördög ügyvédje, 15 perc hírnév, Csapdában, A rém, Kőkemény Minnesota, Hófehér és a vadász) is feltűnik benne. Egyébként a Mad Max: Fury Road címet viseli majd.

Stúdió: Kennedy Miller Productions
Hossza: 107 perc
IMDb értékelés: 6,1

Címkék: akció thriller kaland

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovemovies.blog.hu/api/trackback/id/tr984678573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása