Shooter, egy filmvadász blogja

Jön egy sugallat, megkeresem, megnézem, írok róla. Az alapoktól kezdve a tényeken át egészen a magam véleményéig. Szólj hozzá, Te mit gondolsz!

icon_facebook.png
twitter_icon.png

Témák erdeje

Friss topikok

  • doggfather: Hihetetlenül okos, kifinomult módon nyitják ki a történetet, olyan elmés, ma is élvezhető, párbesz... (2021.07.19. 13:25) Hátsó ablak (Rear Window; 1954)

Cape Fear - A rettegés foka (Cape Fear; 1991)

misscrime 2011.10.25. 16:00

capefear.jpgAz 1962-es Cape Fear (Rettegés foka) remake-je Martin Scorsese rendezésében. Gregory Peck helyett Nick Nolte és Robert Mitchum helyett a szintén Robert, de De Niro; azonban önállóan is megállja a helyét ez a thriller, mely a remake-eknél sokszor ritka dolog.

Sam Bowden (Nick Nolte) egy sikeres kisvárosi ügyvéd, aki békésen él családjával: feleségével, Leigh-el (Jessica Lange) és lányával, Danielle-lel (Juliette Lewis). Mindaddig felhőtlen az életük, amíg meg nem jelenik Max Cady (Robert De Niro), Sam egy régebbi ügyfele, aki némiképp csalódottságot érez képviselője iránt. 14 évvel ezelőtt Cady megerőszakolt és megvert egy fiatal lányt, és amikor elkapták és bíróság elé állították, Sam Bowden vállalta el az ügyét. Tudta, hogy ügyfele bűnös, és úgy érezte, nem lesz belőle baj, ha nem hozza nyilvánosságra azt a jelentést, amely arról számolt be, hogy a nőnek több kapcsolata is volt. Cady-t végül elítélték, és Bowden elfelejtette, legalábbis kitörölte az elméjéből az ügyet. Amikor Max Cady belerondít egy békésnek induló családi mozizásba és vacsorába, minden megváltozik. Sam nagyon jól tudja, hogy ki az a Max Cady, és amikor kettesben beszélnek is, kénytelen beismerni, hogy emlékszik rá. Reméli azonban, hogy Cady nem tud az eltűnt jelentésről, még ha a főnökének be is kellett vallania. Családját is figyelmeztetnie kell, hogy óvatosan járjanak el, mivel Cady a házuk közelében ólálkodott. Következő lépésként megöli a család kutyáját, és megtámadja Sam egy kolléganőjét és barátját, Lori Davist (Illeana Douglas), akiről Cady azt tartja, megcsalja vele a feleségét. Emiatt még a házaspár között is kipattan a botrány, hiszen Sam régebben egyszer már megcsalta Leigh-t. Hamarosan világossá válik Sam előtt, hogy Cady nem ijed meg sem a fenyegetésektől, sem a rendőrségtől, sem egy magánnyomozó figyelmeztetésétől, de még néhány verőlegénytől sem. Sőt ez is visszafelé sül el, és Sam kezdi úgy érezni, hogy bármit is tesz, az csak ránézve lesz kompromittáló, Cady pedig hasznot húz belőlük. A férfi emellett még a lányát is megkörnyékezi, s ekkor telik be a pohár Samnél. A magánnyomozó, akit felbérelt, Kersek (Joe Don Baker) azt tanácsolja, csalják tőrbe Cady-t azzal, hogy az egész család úgy tesz, mintha Sam elutazott volna, de közben visszacsempészik a házba, és Kersek jelenlétében várják a betolakodót. De ez is rosszul sül el, sőt a családnak kell menekülnie. Elmennek a lakóhajóra, a rettegés fokához, de Cady sem rest, és oda is követi őket, hiszen elgondolása szerint neki már nincs mit veszítenie...

Robert De Niro fantasztikus színész, például játszott A keresztapa 2-ben, a Taxisofőrben, az Ébredésekben, a Marvin szobájában, a Bújócskában, de ő volt Frankenstein szörnye is. Remekül teljesít itt a kemény, tetovált bosszúálló szerepében. Az ember, ahogy beszél, még meg is érti, mit szenvedhetett a börtönben eltöltött 14 év alatt. Nick Nolte-ról (A vád: emberölés, 48 óra, Megint 48 óra) már nem igen gondolom ugyanezt, mert én sosem bírtam, de ettől még jó játssza a nyámnyila Sam Bowdent.

Jesseca Lange, bár a filmben nem igazán bírtam a karakterét (mondjuk sokszor okosabban cselekszik, mint a férje), nagyon jó színésznő. Gondolom sokan a '76-os King Kong című nagy sikerű produkció Dwanjeként ismertük meg. De később "főszerepelt" A postás mindig kétszer csenget című filmben (Jack Nicholson oldalán), a Macska a forró bádogtetőnben (Tommy Lee Jonesszal), A vágy villamosában és a Sohaországban szintén Nick Nolte mellett. Kétségtelen, hogy a másik női főszereplő, Juliette Lewis is nagy karriert futott be. Szerepelt például a Túl fiatal a halálhoz? című drámában, a Született gyilkosokban, az Alkonyattól pirkadatigban, a Claire életre-halálra című thrillerben és a Most már elégben.

Az érdekesség, és ez tetszik nekem, hogy az eredeti változatból áthoztak néhány színész, na nem ugyanazt a karaktert alakítják. Például Robert Mitchum ezzúttal nem Cady-t játszotta, hanem Elgart hadnagyot, aki megpróbálta "megmogyorózni a tagot". Ott volt még Gregory Peck is, aki itt az ügyvéd Lee Hellert alakította. Ezen kívül egy kis szerepben feltűnt Martin Balsam is, ő volt a bíró. Az eredeti Rettegés fokában rendőrfőnököt alakított. Balsamot még onnan lehet ismerni, hogy a Psychóban és az Álom luxuskivitelben című nagy sikerű filmekben kapott szerepet.

Megjegyezném azt is, hogy az eredetihez képest a nevek többségét megváltoztatták, csak San Bowden és Max Cady maradtak.

Ahogy már írtam, a filmet Martin Scorsese (Taxisofőr, Dühöngő bika, Lidérces órák, Az ártatlanság kora, Viharsziget) rendezte, aki már több ízben dolgozott Robert De Niróval. A jelen forgatókönyvet Wesley Strick (Arachnophobia - Pókiszony, Dermesztő szenvedélyek, Farkas, 2010-es Rémálom az Elm utcában) készítette, s az egész történet eredetije egy regény, John D. MacDonald The Executioners című thrillerje. A producerek között pedig ott volt De Niro és Steven Spielberg is.

Tehát végső soron izgalmas, feszültséggel teli film A rettegés foka, kiváló színészekkel. A befejezés pedig úgymond robbanó!

Stúdió: Amblin Entertainment, Cappa Films, Tribeca Productions
Hossza: 128 perc
IMDb értékelés: 7,3

Címkék: thriller dráma

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovemovies.blog.hu/api/trackback/id/tr533326971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása