Shooter, egy filmvadász blogja

Jön egy sugallat, megkeresem, megnézem, írok róla. Az alapoktól kezdve a tényeken át egészen a magam véleményéig. Szólj hozzá, Te mit gondolsz!

icon_facebook.png
twitter_icon.png

Témák erdeje

Friss topikok

  • doggfather: Hihetetlenül okos, kifinomult módon nyitják ki a történetet, olyan elmés, ma is élvezhető, párbesz... (2021.07.19. 13:25) Hátsó ablak (Rear Window; 1954)

Magasfeszültség (Haute tension; 2003)

misscrime 2012.07.24. 00:08

Haute Tension.jpgAz Árnykép után azt gondoltam, ideje megnézni valami olyat, amit még nem láttam. A választottam a Magasfeszültség című film lett, amit ugyan nagyon régen azt hiszem megnéztem, de alig emlékeztem rá, csak nagy vonalakban (mint kiderült, nagyon nagy vonalakban), még azt sem tudtam, hogy francia film.
Na mindegy, elindítottam, és vártam, hogy vajon  vissza-vissza jönnek-e az emlékek. Hát nem igazán, csak a főszereplő volt ismerős, de ennyi. Úgy emlékeztem, valami őrült garázdálkodik a városban, és a lány (aki nem a férfiakhoz vonzódik) felveszi vele a harcot. Hát... inkább lássuk a történetet.

SPOILER
Marie (Cécile de France) és Alexia (Maiwenn Le Besco), az egyetemista barátnők a szünetben útra kelnek, hogy meglátogassák Alex szüleit és öccsét. Amikor megérkeznek, Marie-nak kicsit minden más, és új, mint eddig. Alex szülei kedvesen fogadják. Hamar nyugovóra térnek, de nem sokáig élvezhetik a pihenést, mert valaki az éjszaka közepén becsönget hozzájuk, s le sem száll a csengőről. Amikor Alex apja (Andrei Finti) ajtót nyit, nagy meglepetésben lesz része: egy férfi áll az ajtóban, aki hatalmasat vág a fejére. Miután a támadó beljebb nyomakodik, különösen kegyetlenül elbánik az apával, majd a lépcsőn leérkező feleséget, Alex anyját (Oana Pellea) veszi célba. Eközben az emeleten Marie mindent hall, a szörnyű sikolyokat, de azt nem tudja, mi történhetett. Nem mer lemenni, és amikor lépteket hall, elbújik, s úgy rendezi el a szobáját, mintha senki nem szállt volna meg benne. A titokzatos alak be is jön a szobába, de Marie szerencséjére, nem veszi őt észre. Alexet azonban megtalálja, s felébreszti álmából, majd bántalmazza, amit Marie szintén hall. Amikor a lány úgy gondolja, a férfi elhagyta barátnője szobáját, átmegy hozzá, hogy megnyugtassa. Eközben Alex öccse kiszaladt a házból, de a gyilkos utánamegy, és lelövi. Marie nem tudott egyedül mit tenni, és még azt is végig kellett néznie egy szekrény mélyéről, hogyan gyilkolják meg brutálisan Alex édesanyját.
A gyilkos, miután végzett a családdal, Alexet magával viszi öreg tragacsán, de Maire-nak még idejében sikerül elbújnia benne. Megpróbálja megnyugtatni Alexet, és ki akarja szabadítani magukat. Amikor az autó megáll egy benzinkútnál, Marie kiszáll belőle, amíg a gyilkos a benzintöltéssel foglalkozik. Segítséget kér a boltostól, csakhogy az ismeri a gyilkost, aki be is lép a helyiségbe. Marie-nak még idejében sikerül elbújnia, de hiába minden, mert a férfi a kutast is megöli, és továbbhajt Alex-szel, Marie pedig lemarad a kocsiról. Ekkor hívja a rendőrséget, de azok nem tudnak sokat tenni, amíg a lány meg nem mondja, melyik benzinkútnál van. Marie magára maradt, de hamar talál fegyvert és egy kocsit is, amivel a gyilkos nyomába ered.
Marie végül utoléri a férfi kocsiját, de végül rá kell jönnie, hogy az túljárt az eszén. Szembe kerülnek egymással, de a gyilkos előnye nem tart sokáig: Marie kerül ki győztesen. Amikor rátalál barátnőjére, boldogan szabadítja meg láncaitól, csak az a bökkenő, hogy Alex fél tőle, s azzal vádolja, kiirtotta a családját...

Szóval, azt tudtam, hogy két lány indul valahová, és egy gyilkos útjába akadnak, de arra már nem emlékeztem, hogy hová, miért. Az nem volt semmi, amikor hirtelen megjelent a háznál, és végzett majdnem mindenkivel, csak talán a vér egy kicsit már túl sok, és túl folyós volt. Spriccelt mindenfelé. Gyomorforgató egy film. Még talán ez is rémlett, hogy erős jelenetek vannak benne.
Az teljesen kimaradt, hogy a főszereplő barátnőjét elrabolják, ahogy az is, mint írtam, hogy francia filmről van szó. Addig nem is jöttem rá, amíg nem fogtak a lányok éneklésbe...

A jelenetek végül is elmentek, sőt, és ami a csattanót illeti, mondhatom meglepődtem. Marie, mint kegyetlen gyilkos? Végül is... Azért ott már gyanút fogtam, mikor a zsaruk megérkeztek a benzinkúthoz, és megnézték a kamera felvételét... De azt azért hiányoltam a történetből, hogy nem magyarázták meg, miért tette Marie amit tette, mi vezetett odáig. Csak azt mutatták meg, mi lett a végén a lánnyal, akit egy Cécile De France (Lakótársat keresünk, Még mindig lakótársat keresünk, 80 nap alatt a Föld körül) nevű színésznő alakít.

A gyilkos szerepében Philippe Nahon látható a filmben, aki nagyon sok produkcióban feltűnt kisebb, nagyobb szerepekben. Itt speciel dermesztő egy figurát alakított, akiről nem lehetett tudni, miért jött, mit akar, csak azt lehetett sejteni, hogy sorozatgyilkos, mivel meg volt a saját kis fényképgyűjteménye, amelyek egytől egyik fiatal lányokat ábrázoltak.

A filmet Alexandre Aja (Sziklák szeme, Tükrök, Piranha 3D) rendezte és írta Grégory Levasseur-rel (Sziklák szeme, P2 - A rettegés új szintje, Tükrök).

Stúdió: Alexandre Films, Europa Corp.
Hossza: 91 perc
IMDb értékelés: 6,8

Címkék: horror thriller

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovemovies.blog.hu/api/trackback/id/tr764674014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása