Shooter, egy filmvadász blogja

Jön egy sugallat, megkeresem, megnézem, írok róla. Az alapoktól kezdve a tényeken át egészen a magam véleményéig. Szólj hozzá, Te mit gondolsz!

icon_facebook.png
twitter_icon.png

Témák erdeje

Friss topikok

  • doggfather: Hihetetlenül okos, kifinomult módon nyitják ki a történetet, olyan elmés, ma is élvezhető, párbesz... (2021.07.19. 13:25) Hátsó ablak (Rear Window; 1954)

Kóma (Coma; 1978)

misscrime 2011.10.05. 18:15

coma.jpgÚgymond rendszeres Robin Cook olvasó vagyok, olvastam már több könyvét, meg is van jó pár. A Kómát is olvastam valamikor, de a belőle készült azonos című film sem okozott csalódást. Azt most nem tudnám megmondani, hogy mennyiben más a kettő, mivel elég rég vettem a kezembe a regényt, de nekem tetszett a film is, és már nem először néztem meg. Lássuk akkor a történetet, ami...

SPOILER
... a Boston Memorial Kórházban játszódik. Megismerjük Susan Wheeler (Geneviéve Bujold) medikust és Dr. Mark Bellows-t (Michael Douglas), aki a kollégája és barátja is egyben. Egy összeveszés kettejük között, és Susannak máris elromlik a kedve. Miközben küzd a megterhelő munkájával, örül, ha egy kicsit kimozdulhat a taposómalomból. Rendszeresen táncórára jár egyik barátnőjével, Nancy Greenly-vel (Lois Chiles), aki éppen egy rutinműtétre készül. Na nem ám ő az orvos, hanem a páciens, akin végrehajtják. De nem kell aggódni, mondja Susan, aki szerint ez mindennapos eljárás (terhességét szakítják meg). El is jön a műtét napja, és minden rendben indul, hallhatunk egy kis oktatást is a medikusoknak az aneszteziológiáról, de a műtét vége rosszul sül el: Nancy nem akar felébredni az altatásból, sőt kómába esik. Mikor Susan értesül erről Mark által, higgadtan fogadja, de teljesen össze van zavarodva. Mégis hogyan történhetett ez egy rutinműtét során?, kérdezi. Erre senki sem tud választ adni, csak tanácstalanul csóválják a fejüket. Ahogy azt sem tudja senki, hogy hogyan lehet visszamenőleg több Nancyéhez hasonló eset. Mivel Susan szerint nem stimmel valami, nyomozásba kezd, amivel felkelti a kórház igazgatójának, Dr. George-nak (Rip Torn) is a figyelmét. Susan megpróbálja meggyőzni a főnökét, és Markot is, hogy ki kellene vizsgálni az eseteket, de mindenki csak személyes érintettségének tudja be elhamarkodott és forrófejű lépéseit. Úgy tűnik hát, hogy Susan egyedül maradt, de nem hajlandó lemondani arról, hogy kideríti, miért estek kómába a páciensek, akik meglehetősen egészségesek voltak. Nyomozása során Susan eljut egy gyanús intézethez és rájön az esetek közötti összefüggésekre is. Már csak az marad hátra, hogy kiderítse, ki áll mindezek mögött, és le is leplezze. Ez azonban nem egyszerű, mivel a tettes is tudomást szerez ügyködéseiről, és ráküld egy bérgyilkost is. Susan kétségbe esetten fordul Mikehoz, de nem tudja biztosan, benne megbízhat-e, így végül ismét a kórház igazgatójának tálal ki, hiszen ő mégiscsak tud tenni valamit. Tesz is, de az nem az, amit Susan remél...

Azt hiszem kezdhetném a szinkron említésével. Enyhén szólva vicces volt. A főszereplőknek egész jó volt, de a többinek béna, és mintha többször is hallottam volna ugyanazt a szinkronhangot más-más embereknél, de ezt nem tudom biztosan. Viszont ennek ellenére talán megdobta annyival a filmet, hogy megkacagtatott.

Michael Douglas fiatalon. Hát igen... Azon kívül, hogy jóképű, jó színész is, de ez körülbelül a hetedik filmje lehetett, és még nem volt annyira ismert, mint ma. Nekem személy szerint jobban tetszett itt, mint a Ne szólj szájban (2001), de kevésbé, mint a Zaklatásban (1994). A női főszereplőről, Geneviéve Bujoldról semmit sem tudok, nem is hiszem, hogy láttam volna másban, vagy csak nem emlékszem rá, de kitűnően alakította a felbuzdult főhősnőt, aki nyomozásával fokozatosan rávilágít az összefüggésekre. Susan Wheeler karaktere egy erős és független nőé, akit nagyszerűen játszott el a színésznő. Rip Torn (Man in Black - Sötét zsaruk sorozat, Műanyag szerető) nyomot hagyott a mindenre elszánt, "mindenható" igazgató szerepében, főleg a film utolsó jeleneteiben, amikor is azt hiszi, terve sikerült, és tovább machinálhat a kórházzal, és nagy pénzeket kasszírozhat be az illegális szervkereskedelemmel. Említésre méltó még Tom Selleck vendégszereplése is, bár csak egy, max. két percig látható a képernyőn, legközelebb már csak a hullaházban látjuk viszont, megszabadítva néhány belső szervétől. Most jut eszembe, van benne egy-két "rázós" jelenet, konkrétan.

A rendező és forgatókönyvíró Michael Crichton volt, aki olyan népszerű regények írója, mint a Zaklatás, a Kongó vagy az Őslénypark (Jurassic Park). Nagyszerű író, és rendezőnek sem utolsó. A film zenéje nagyon tetszetős, nem is véletlenül, mivel Jerry Goldsmith nevéhez fűződik. A Metro-Goldwyn-Mayer pedig egy jó stúdió, csináltak ők egypár jó régebbi filmet (Kopogó szellem-sorozat, Halálos árnyék, stb., stb.).

Stúdió: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Hossza: 113 perc
IMDb értékelés: 6,8

Címkék: krimi thriller

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovemovies.blog.hu/api/trackback/id/tr873280658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása