Shooter, egy filmvadász blogja

Jön egy sugallat, megkeresem, megnézem, írok róla. Az alapoktól kezdve a tényeken át egészen a magam véleményéig. Szólj hozzá, Te mit gondolsz!

icon_facebook.png
twitter_icon.png

Témák erdeje

Friss topikok

  • doggfather: Hihetetlenül okos, kifinomult módon nyitják ki a történetet, olyan elmés, ma is élvezhető, párbesz... (2021.07.19. 13:25) Hátsó ablak (Rear Window; 1954)

Halloween - A rémület éjszakája (Halloween; 1978)

misscrime 2011.10.31. 16:47

halloweenmovie01.jpgA klasszikus, az egyetlen, a kezdet. Michael Myers, Dr. Loomis, Laurie és a többiek. Nagyszerű film, melyet minden Halloweenkor megnézek. Horrorrajongóknak kötelező darab. Gondolom sokan ismerik a történetet, de azért leírom.

SPOILER
A hatvanas években járunk, amikor is a kis Michael Myers (Will Sandin) őrülete a tetőfokára hág, s meggyilkolja nővérét. Tizenöt évvel később kiszabadul az elmegyógyintézetből, hogy visszatérjen otthonába, Haddonfieldbe, Illinois államba. Amikor Dr. Sam Loomis (Donald Pleasence) felfedezi a szökést, azonnal utána ered, hiszen ő aztán tudja, mekkora bajt okozhat. Michael Myerst (Tony Moran) a megtestesült gonoszságnak tartja, s amikor Haddonfieldbe ér, érzi, hogy már a városban kell lennie. Rögtön értesíti is a helyi seriffet, Leigh Brackettet (Charles Cyphers), s együtt néznek körül a városban, ahol már sokan készülnek a Halloween estéjére. Mert hogy ez Michael Myers napja, ahogy a kis Tommy Doyle (Brian Andrews) is várja, akire ezen az estén Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) fog vigyázni, s terveik közt szerepel a tökfaragás, a rémfilmnézés és a képregényolvasás. Laurie egy csendes estének néz elébe, nem úgy mint barátnői, Annie Brackett (Nancy Loomis) és Lynda (P.J. Soles). Később úgy alakul, hogy Annie tervei nem jönnek össze, nem tud elmenni a bálba, ahová Lyndával és a barátaikkal készült, mivel Paul, a barátja büntetést kapott. Annie is hasonlóan kénytelen tölteni az estét, mint Laurie, csak ő a kis Lindsay Wallace-re (Kyle Richards) fog felügyelni. Mikor kezdetét veszi a Halloween éjszakája, úgy alakul, hogy Aniie mégis tud találkozni Paullal, így Lindsay-t Laurie-ra hagyja. Azonban barátjához már nem érkezik meg, mivel Michael Myers végez vele. Eközben Dr. Loomis és a seriff a régi Myers házban talál egy döglött kutyát, ami határozott bizonyíték Loomis szemében: Michael itt van. Mindaddig azonban nem találják a pszichopata gyilkost, amíg Dr. Loomis meg nem látja, hogy a kis Tommy és Lindsay sikoltva kirohan a Doyle házból. A doktor azonnal megy segíteni Laurie-nak, aki megmenekül ugyan, de addigra Michael Myers már több embert meggyilkolt a környéken, köztük Laurie barátait.

Jó kis történet, Halloween éjszakájára való. Nagyon jó a film hangulata, a sok töklámpás, meg jelmezbe bújt gyerekek. A horror végig izgalomban tartja az embert, és hatásosak a kameranézetek, amikor például azt mutatják, hogyan figyeli Michael Laurie-t. Sőt ezt maga a lány is észreveszi, s ettől még inkább rejtélyes az egész. A jelenetek persze nem a mai kornak valók, hogy így mondjam. Elég lightosak egy mai horrorfilmhez képest, de ettől még nagyon is jók, és van benne kellő vér. A zene meg, melyet maga John Carpenter (A 13-as rendőrörs ostroma, Valaki figyel, A köd, A dolog, Christine, A sötétség fejedelme) készített, mesterien fokozza a jelenetek feszültségét. Carpenter volt egyébként eme nagyszerű alkotás rendezője, társírója Debra Hillel (A köd, A holtsáv) és társproducere.

Michael Myers egy kultuszfigura lett, egy népszerű "mumus" (ahogy Tommy nevezi a filmben), és több folytatás is készült a "kalandjairól". Ő az, aki magas, vékony - szinte nyüzügének mondható - , s egy halott fehér maszkot visel. Emiatt állandóan nagyokat szuszog, ami még inkább félelmetessé teszi, mikor beindul, és követi áldozatait. A főhősnőt, aki megpróbál elbánni vele Jamie Lee Curtis (A köd, Prom Night, Kék acél, My Girl 1-2., Két tűz között, Nem férek a bőrödbe, Kelekótya karácsony, Már megint te?!) alakítja, aki a későbbi folytatásokban is visszatért. Én a magam részéről nem igazán kedvelem a színésznőt, de ebben a filmben képes vagyok elviselni, és mondjuk nem is játszik rosszul, bár úgy tűnik, hogy egyre inkább hanyagolta a horror és akció alkotásokat, s inkább vígjátékokban, drámákban vállalt szerepet.

A Dr. Loomist megformáló Donald Pleasence (A nagy szökés, Az ördög szeme, Tábornokok éjszakája, Drakula, A sötétség fejedelme) nagyszerű színész, és ő is több Halloween filmben visszatért. Több színész játszott már ezt megelőzően vagy a későbbiekben Carpenter produkciókban, például Nancy Loomis - aki valójában Nancy Kyes - a 13-as rendőrőrs ostromában és A ködben, Charles Cyphers a Valaki figyelben is, Pleasence pedig ennél is többen.

Egy érdekesség a filmmel kapcsolatban, hogy A dolog című rémfilm, melyet ebben a horrorban néznek a gyerekek és Laurie, az Carpenter egy korábbi alkotásával azonos, melyben az Antarktiszon valami szörnyűség támadja meg a kutatókat.

Stúdió: Compass International Pictures, Falcon International Productions
Hossza: 91 perc
IMDb értékelés: 7,9

Címkék: horror thriller

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovemovies.blog.hu/api/trackback/id/tr243342269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása