Shooter, egy filmvadász blogja

Jön egy sugallat, megkeresem, megnézem, írok róla. Az alapoktól kezdve a tényeken át egészen a magam véleményéig. Szólj hozzá, Te mit gondolsz!

icon_facebook.png
twitter_icon.png

Témák erdeje

Friss topikok

  • doggfather: Hihetetlenül okos, kifinomult módon nyitják ki a történetet, olyan elmés, ma is élvezhető, párbesz... (2021.07.19. 13:25) Hátsó ablak (Rear Window; 1954)

Rémálom az Elm utcában 3. - Álomharcosok (A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors; 1987)

misscrime 2011.10.18. 18:18

nightmareonelmstreet03.jpgItt az első rész után a másik kedvencem, melyben Nancy visszatér, hogy segítsen legyőzni a fiataloknak Freddy-t, aki viszont gonoszabb és csintalanabb, mint valaha.

SPOILER
Ebben a folytatásban először Kristen Parkert (Patricia Arquette) látjuk, amint hatalmába keríti a rémálma, melyben megjelenik Freddy Krueger (Robert Endlund) is. A lány már egy ideje küzd ezekkel az álmokkal, melyek túlontúl valósnak hatnak, de ezeket az anyja csak annak tudja be, hogy a lánya fel akarja hívni magára a figyelmet. Ott telik be nála a pohár, amikor Kristen megpróbál öngyilkos lenni. Csakhogy a nő nem hisz a lányának ezúttal sem, jelesül, hogy nem szándékosan tette, és ha elalszik, nem ébred fel többé. Kristen anyja beutaltatja a lányát egy klinikára, ahol a hozzá hasonló nehezen kezelhető fiatalokat "kezelik". Itt találkozik Kristen Nancy Thompsonnal (Heather Langenkamp), aki pszichológusként dolgozik, és éppen most került az intézetbe. Nancy és Kristen azonnal megtalálják a közös hangot, mivel mindketten ismerik a régi ugrálóköteles dalt, s Feddy Kruegerrel is találkoztak. De nem ők az egyetlenek, akik összefutottak a rémes, összeégett alakkal: az intézet több bentlakója is álmodott vele. A rossz fiút játszó Kincaid (Ken Sagoes), a néma Joey (Rodney Eastman), a volt drogfüggő Taryn (Jennifer Rubin), az alvajáró Phillip (Bradley Gregg), a tolókocsiba kényszerült Will (Ira Heiden) és az önmagát sebző Jennifer (Penelope Sudrow) mind találkoztak már a csíkos pulóveres férfival az álmukban, csak eddig azt nem tudták, hogy Freddy Krueger a neve. Nancy összeismerkedik a fiatalokkal és az egyik kiváló orvossal, Neil Gordonnal (Craig Wasson), akinek a nő őszintén feltárja múltját, és elmeséli neki Freddy történetét. A férfi nincs hozzászokva az ilyen dolgokhoz, hiszen a tudományban hisz, de az egyik bentlakó, Phillip különös halála után képes elfogadni amit Nancy mond neki. A nő arra is rábírja, hogy adjanak egy kísérleti stádiumban lévő gyógyszert, Hipnocilt a gyerekeknek, ami segít nekik irányítani az álmaikat. Ebbe a vállalkozásba Neil főnöke, Dr. Simms (Priscilla Pointer) nem hajlandó belemenni, csak ha a férfi vállal minden lehetséges következményt és felelősséget. Neil és Nancy hipnotizálás segítségével leviszi a fiatalokat az álmok birodalmába, ahol mindenki az lehet, aki akar. Mialatt megpróbálnak szembekerülni Freddy-vel, valaki megszakítja álmukat, és mikor mindenki felébred, Joey-t ájultan találják. A fiú kómába esik, mivel Freddy elkapta álmában, és továbbra sem engedi el: őt használja csapdaként. Miközben Nancy és Neil megpróbálják kideríteni, hogy hol vannak Krueger csontjai, hogy azokat elégessék, Simms nyugtatót ad Kristennek és a csendesszobába zárja. A többieknek igyekezniük kell, ha meg akarják menteni Joey-t, és le akarják győzni egyszer és mindenkorra az Álmok Urát...

Azért is szeretem ezt a részt, mert még több újdonságot megtudhatunk Freddy-ről, például megismerjük az anyját, az ő tragikus történetét, hogyan maradt ott egy alkalommal bezárva a sok bolonddal. Ebből lett ugye aztán a kis Fred.

A jelenetek, a gyilkosságok, amiket Freddy művel, itt sem maradtak alul az első két részhez képest, sőt fantáziadúsak voltak például a művészlelkű alvajáró, Phillip esetében, de van még egy két nyalánkság a filmben. Vicces kis jószág lett a csontváz Freddy! Robert Englund egyébként megint jól mutatott és alkotott szerepében.

Jó, hogy a készítők beletettek megint egy olyan valakit, aki irányítani tudja az álmait; ez Kristen, aki ezzel méltó ellenfele lett Freddy-nek. Az sem elhanyagolható, hogy visszahoztak egy régi ismerőst, Nancy-t az első részből, csak mondjuk azt nem értem, hogy a másodikban azt hangoztatták, Nancy Thompson megőrült. Mindegy, azóta kigyógyult, és diplomát is szerzett.

És hogy kik a készítők? A rendező Chuck Russell (A massza, A maszk, A skorpiókirály) volt, akinek ez az első rendezése, de producerként, íróként, sőt színészként is tevékenykedett. A Rémálom az Elm utcában 3. forgatókönyvének megalkotásában Wes Cravennek is benne volt a keze Bruce Wagner és Frank Darabont (A massza, A lény 2., Frankenstein, Halálsoron, A köd) mellett.

A Kristent alakító Patricia Arquette-t egyébként mindenki ismerheti A médim című sorozatból, bár a két produkció között eléggé megváltozott... Neki ez volt az első munkája színésznőként. Heather Langenkampet meg megölik, így nem várhatjuk vissza, vagy mégis? Azért volt, akinek lett ötlete erre is, de ezt majd máskor.

A néma Joey-t alakító Rodney Eastmannak szintén ez volt az első szerepe, bár filmben (két sorozatban feltűnt már korábban). Karrierje során is leginkább tv-sorozatokban játszott. A jóképű Bradley Gregg, aki elsőként kerül a filmben Freddy karmai közé, az Állj mellém!-ben alakított emlékezeteset, majd feltűnt például az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban, a Kitúr-lakban, s a Kiborgtanárokban főszerepe volt (leadták dögivel az egyik csatornán). Nancy mellett pedig visszatért az apja is, Donald Thompson, azaz John Saxon.

Max, az ápoló szerepében a nagy Laurence Fishburne (Rossz társaság, Mátrix-sorozat, Titokzatos folyó, CSI - Helyszínelők, Ragadozók), aki olyan fiatal, hogy szinte még pelyhedzik az álla. Dr. Simms karakterét mindig is rühelltem, ahogy a gyerekek is az intézetben (s nem is csak a gyerekek), de meg kell hagyni, Priscilla Pointer jó színésznő. Például játszott az 1976-os Carrie-ben, aztán rengeteg sorozatban.

Emlékezetes vicces mondatok s jelenetek is voltak a filmben, például "Tegyél le, ez fáj!", aztán (tisztelgésül Gábor Zsazsának) "Kérdezhetek valamit? Hát persze. Mit képzelsz, ki a franc vagy te?!", illetve "Jó éjt drágám! Mond el az esti imát. Ja, apád meg én felgyújtottunk tegnap egy őrültet." Ezek a kis apró emlékek már sosem mennek ki a fejemből...

A zene is ott zsong az ember fejében, mint a Dokken két klasszikusa, a Dream Warriors és az Into the Fire. A nagyszerű aláfestést pedig Angelo Badalamenti (A szomszéd, Kabinláz, Ördögűző: Dominium) készítette nekünk.

Stúdió: New Line Cinema, Heron Communications, Smart Egg Pictures
Hossza: 96 perc
IMDb értékelés: 6,3

Címkék: horror fantasy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovemovies.blog.hu/api/trackback/id/tr73312426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása