Shooter, egy filmvadász blogja

Jön egy sugallat, megkeresem, megnézem, írok róla. Az alapoktól kezdve a tényeken át egészen a magam véleményéig. Szólj hozzá, Te mit gondolsz!

icon_facebook.png
twitter_icon.png

Témák erdeje

Friss topikok

  • doggfather: Hihetetlenül okos, kifinomult módon nyitják ki a történetet, olyan elmés, ma is élvezhető, párbesz... (2021.07.19. 13:25) Hátsó ablak (Rear Window; 1954)

A sötétség fejedelme (Prince of Darkness; 1987)

misscrime 2011.10.16. 22:01

princeofdarkness.jpgA John Carpenter (Halloween, A köd) által rendezett és írt film egy tipikus "a Sátán eljő a földre, ha nem állítjuk meg" horror, figyelmet lekötő, durva jelenetekkel toldva. Születésem évében készül, és valamikor gyerekként láttam először. Megmondom őszintén, akkor sokkal emlékezetesebb volt, de hát ez természetes. Azóta több mindent láttam már horrorban, és A sötétség fejedelme nem is tűnik annyira félelmetesnek. De lássuk a történetet:

Egy Loomis (Donald Pleasence) nevű pap egy másik paptársa halála után olyan dologra bukkan egy elhagyatott Los Angeles-i templomban, amiben magát a Sátánt sejti. Felkéri Howard Birack professzort (Victor Wong), hogy vizsgálja meg a templom pincéjében lévő titokzatos tartályt. Az egyetem tudósa magával viszi legtehetségesebb diákjait, és egy időre beveszik magukat a régi templomba. A csoport tagja Catherine Danforth (Lisa Blount) és Brian Marsh (Jameson Parker) is, akik egyre többször találkoztak a templomi kaland előtt, és egymásba bolondultak. A kis csapat már amikor beteszik a templomba a lábukat, különös dolgokat tapasztalnak. A megszentelt hely előtt  ugyanis furcsa alakok gyülekeznek, ami az este leszálltával egyre baljóslatúbbá válik. Loomis atya szerint ez a Sátán eljövetelét jelzi, és azok az alakok kinn az ő követői. Miközben a tudóspalánták a tartályt vizsgálják, nehezen hiszik el a pap elméletét, bár úgy tűnik, tanáruk is osztja e nézetet. Az este haladtával néhányukat sikerül valamennyire meggyőzni, hogy a tartály valami nem e világit tartalmaz, de vannak kételkedők is. Aztán egyikük, Susan (Anne Marie Howard) túl közel merészkedik az üvegtartályhoz, s az anyag, ami benne van, ráfolyik. A szerencsétlen valami mássá változik, a Sátán követévé, s küldetése, hogy beteljesítse Parancsolója eljövetelét. Miközben a többiek éppen tanácskoznak, nem is sejtik, hogy az öldöklés elkezdődött, csak amikor már egyre többen esnek áldozatul, és állnak a másik oldalra. A megmaradt pár ember próbálja megállítani a Sátánt, mely a tükröket választotta kapujának...

Meg kell, hogy mondjam, a filmnek legalább a felében nem találtam semmi olyat, ami igazán lekötött volna. Persze ott vannak a Sátán eljövetelének jelei, a bogarak által falt emberek mászkálása a templom körül. Ez mondjuk hatásos volt, főleg, miután leszállt az éjszaka. Aztán a vége felé, mikor már majdnem mindenki zombiszerű lénnyé vált (akik meglehetősen érdekesen adtak hangot szenvedésüknek), akkor kezdett jobban érdekelni a dolog. Egyébként klasszikusnak számító horror, csak számomra már nem az az igazi favorit.

A jelenetek és a maszkok viszont nagyon jók. Gyomorforgató és gusztustalan, ami egy horrornál nem elhanyagolandó. Volt benne vér dögivel meg bogarak, kukacok által megmászott emberek. Volt még levágott végtag, és a film végén a tükrös jelenet - amiben a Sátán vaskos kezével megfogta a nő kezét - sem volt rossz.

A színészek közül természetesen kiemelném Donald Pleasence-et, aki a Halloween doktora volt. Érdekes, hogy ott is Loomisnak hívták, Dr. Sam Loomisnak. Nem tudom, hogy ez véletlen e... A Halloween sorozat mellett még nagyon sok filmben játszott, és kiváló színésznek tartom. A sötétség fejedelme másik főszereplője, akit érdemes megemlíteni, az Victor Wong, aki a három nindzsa filmekből lehet leginkább ismerős. Jameson Parker szinte csak tv-sorozatokban játszott, például az Amerikában népszerűvé vált Simon & Simon című krimisorozatban. A nőt, Kelly-t pedig, aki át akarta hozni a tükrön "nagymancsot", Susan Blanchard alakította, de nekem nem igazán jött be a karaktere. Szinte mintha ott sem lett volna, csak talán mikor átváltozott, lépett a központba.

A film vége fordulatos volt, mivel Catherine-nek el kellett döntenie, hogy szívszerelméhez fut, akit éppen megpróbáltak megölni, vagy pedig megmenti a földet a Sátántól. Gondolkozott egy sort, aztán úgy döntött, átlöki Kellyt a tükrön, hogy az ne hozhassa át a Gonoszt. Csak azt nem értettem, hogy minek kellett beugrania neki is... Na mindegy, a végén Brian a nőről álmodik, aminek van egy "még nincs vége" érzete, bár a filmnek nem lett folytatása. Az álom egyébként azért volt fontos, mert létezett egy Álmodók Rendje, aminek kiválasztottjai mind ugyanazt álmodták. A csoport tagjainak többsége is álmodik a templomban, és ez nem jelent jót a történet szerint.

A rendezés és forgatókönyv mellett John Carpenter készítette a horror zenéjét is egy Alan Howarth nevű férfival együtt.

Stúdió: Alive Films, Larry Franco Productions
Hossza: 102 perc
IMDb értékelés: 6,5

Címkék: horror thriller misztikus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovemovies.blog.hu/api/trackback/id/tr573308035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása