Shooter, egy filmvadász blogja

Jön egy sugallat, megkeresem, megnézem, írok róla. Az alapoktól kezdve a tényeken át egészen a magam véleményéig. Szólj hozzá, Te mit gondolsz!

icon_facebook.png
twitter_icon.png

Témák erdeje

Friss topikok

  • doggfather: Hihetetlenül okos, kifinomult módon nyitják ki a történetet, olyan elmés, ma is élvezhető, párbesz... (2021.07.19. 13:25) Hátsó ablak (Rear Window; 1954)

Halálosztó (Wishmaster; 1997)

misscrime 2011.10.09. 17:48

wishmaster.jpgSzámomra (majdnem) ismeretlen színészekkel, de egyedi alaptörténettel, Robert Englund (Rémálom az Elm utcában sorozat, A mángorló, Az operaház fantomja, Rémségek könyve) főszereplésével és Wes Craven (Rémálom az Elm utcában sorozat, Sikoly sorozat, Sziklák szeme) nevével kellemes szórakozást kaptam, már a legelső alkalommal. Mivel én korábban még nem láttam a filmet, pedig régen felvettem az egyik csatornáról. Csak a Boogeyman: The Killer Compilation (2001) című "dokumentumfilmben" láttam; nem is emlékeztem, hogy ez a démoni szörnyeteg egy Dzsinn (nem egy Dzsini!).

A történet i. e. 1127-ben kezdődik, ahol maga a pokol uralkodik. Perzsiában járunk, ahol az emberek fejvesztve menekülnek, mert mindegyiküket megtámadta valami. A zűrzavar oka egy Dzsinn, akit a király ébresztett fel, hogy teljesítse kívánságait. Csakhogy a második kívánság után egyre rosszabbra fordultak a dolgok, és az uralkodó nem tudja, mit tegyen. Szerencsére a mágus tudja, és bezárja a rossz démont egy vörös kristályba. Ezután átugrunk napjaink Amerikájába, ahol egy Raymond Beaumont (Robert Englund) nevű férfi új szobrot, az Ahura Mazdát veszi át a gyűjteményébe. A hatalmas láda a hajó kirakodása közben egy részeg munkásnak köszönhetően ráesik Beaumont asszisztensére, aki azonnal szörnyethal. A szobor is széttörik, és egy másik ott dolgozó férfi észrevesz az egyik darabjában egy csillogó vörös követ. Felismeri, hogy értékes lehet, és elteszi. Végül bagóért eladja egy kereskedőnek, aki elviszi felbecsültetni. Így kerül az opál az aukciós házban dolgozó Alexandra Ambersonhoz (Tammy Lauren), aki azzal, hogy vizsgálat közben megdörzsöli, véletlenül felébreszti a benne nyugvó Dzsinnt. Alexandra ekkor még mit sem tud az egészről, bár különös hangokat hall. A követ elviszi egy barátjához és kollégájához, aki a laborban dolgozik, és megkéri, hogy vizsgálja meg alaposabban, mivel úgy látja, van benne valami. A férfi, Josh (Tony Crane), aki sikertelenül próbált randevút kérni Alextől, hozzákezd a munkához, de a labor felrobban, és a Dzsinn kiszabadul börtönéből. Miközben Josh fájdalomtól szenved, a démon kihúzza belőle a kívánságát, így elkezdődik a csendes pusztulás. A Dzsinn ott járkál az emberek között, és akivel találkozik, az mind kíván valamit. Legyen az azonban gazdagság, szépség vagy bosszú, már nem élvezhetik, mivel azok nem éppen úgy sülnek el, ahogy azt szerették volna. Alex pedig minden gyilkosságot a saját szemével lát, és érez. Összekapcsolódott a Dzsinnel, aki immár emberi alakot öltött, és a neve Nathaniel Demerest (Andrew Divoff). Alexandrának meg kell találnia a nyitját, hogyan győzheti le a Dzsinnt, és mindent megpróbál kideríteni róla. Csakhogy amikor az rátalál, kénytelen kívánni, de mivel okos lány, jól meggondolja, mi legyen az. Egyik kívánsága, hogy megismerje a Dzsinnt, ki vagy mi ő valójában. Egy szörnyű helyre kerül, egy démoni világba, és a Dzsinn a húgát, Shannont (Wendy Benson-Landes) is célba veszi. Alex két kívánság után nem tudja, mit tehetne, de azt igen, hogy meg kell mentenie a testvérét. Elsiet Beaumont patijára, mivel a húga is oda ment, de hamarosan elszabadul a pokol, csakúgy, mint régen Perzsiában. Szörnyen sok vér, életre kelő szobrok után Alexnek kívánnia kell egy harmadikat, amit azonban nem siet el. Jól meggondolja, mit kívánjon, hogy a Dzsinn egyszer és mindenkorra eltűnjön. Azt nem kívánhatja, hogy őlje meg magát, hiszen az örökkévaló nem halhat meg, de...

Szörnyen jó munkát végeztek a maszkmesterek, mivel én nem ismertem fel hasonlóságot Andrew Divoff és a Dzsinn között. Pluszpont Wes Craven és Englund ismételt együttműködésének, és a film jeleneteinek. Volt itt bőven fejleválás, végtag vesztés, szétesés, szembenövés, és egyéb nyalánkságok. Dicséretet érdemel, bár nekem maga a Dzsinn nem a kedvenc "horrorszörnyem". Ugye említettem, hogy a Boogeymen: The Killer Compilation dokuból hallottam róla, de nem igazán értem, miért került bele. Mondjuk volt több hely a listán, és tényleg jó a film, meg a Dzsinn kidolgozása. A történetet is egyedinek mondanám, mert még nem igen hallottam más Dzsinnes horrorról, ami hasonlítana ehhez (bár lehet, hogy van, nem tudom), nekem mégsem lett a szívem csücske, de azért ott van az alapvonalon.

Egyéb említésre való dolog, hogy az összelapított asszisztenst Ted Raimi alakította, akit én a Xena bolondos Joxereként ismertem meg, de feltűnt az Evil Dead - Gonosz halottban, az Átokban és a Kampókézben. Ha már Kampókéz, akkor Tony Todd, aki természetesen Candyman, az örök. Imádom ezt a színészt, itt viszont csak egy hangyányi szerepe volt. Ő volt az egyik kívánó, egy biztonsági őr, aki azt kívánt, bárcsak elmenekülhetne...

A zenét Harry Manfredini készítette, aki olyan filmekhez kapcsolódik, mint a Szemet szemért, a Jason X, és egyéb Péntek 13 részek. A rendező Robert Kurtzman volt, aki öt filmet készített és ötnél producerként szerepelt, ezen kívül író, színész, maszkmester. Többek között ebben a filmben is benne volt a keze a sminkben, illetve rengeteg egyéb horrornál.

Egyébként a filmnek van három folytatása is, amik 1999-ben, 2001-ben és 2002-ben készültek el.

Stúdió: Pierre David
Hossza: 90 perc
Forgatókönyv: Peter Atkins
IMDb értékelés: 5,4

Címkék: horror fantasy misztikus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovemovies.blog.hu/api/trackback/id/tr963289906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása