Shooter, egy filmvadász blogja

Jön egy sugallat, megkeresem, megnézem, írok róla. Az alapoktól kezdve a tényeken át egészen a magam véleményéig. Szólj hozzá, Te mit gondolsz!

icon_facebook.png
twitter_icon.png

Témák erdeje

Friss topikok

  • doggfather: Hihetetlenül okos, kifinomult módon nyitják ki a történetet, olyan elmés, ma is élvezhető, párbesz... (2021.07.19. 13:25) Hátsó ablak (Rear Window; 1954)

Rémálom az Elm utcában 4. - Az álmok ura (A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master (1988)

misscrime 2011.10.19. 09:49

nightmareonelmstreet04.jpgA harmadik után itt a negyedik, és talán ez egy fokkal jobb is, mint Az álomharcosok. A régi bútordarabokat azon nyomban kiirtják, s jöhetnek az újak. Kristen helyett Alice, de az Álmok Ura a régi.

A történet kezdetén viszontlátjuk Kristen Parkert (Tuesday Knight), aki immár visszatért a normális életbe régi barátaival, Kincaiddel (Ken Sagoes) és Joey-val (Rodney Eastman), aki már nem olyan szótlan, mint korábban volt. Új barátokat is szerzett, köztük Alice Johnsont (Lisa Wilcox) és egy barátot is magáénak tudhat, Alice bátyját, Ricket (Andras Jones). Csakhogy zavar kerül a békés nyugalomba, amikor Kristen ismét álmodni kezd, s folyton segítségül hívja Kincaidet és Joey-t. Ez nekik nem tetszik, és nem is hiszik el a lánynak, hogy Freddy Krueger (Robert Englund) visszatért. Egy este azonban a két fiú meghal, mert elaludtak, és Kristen biztos benne, hogy ő a következő. Nem is akar aludni, de az anyja altatót csempész az italába, így Kristen is nyugovóra tér. Imádkozik, hogy szépet álmodjon, ami egy ideig sikerül is, de aztán szokás szerint megjelenik Freddy, és Kristen tűz általi halállal vész el. Előtte azonban elkeseredésében behívja az álmába legjobb barátnőjét, Alice-t, aki nem is érti, mi történik vele, de Kristen halálát követően valami mintha megváltozott volna benne. Ezt barátai is észreveszik, Sheila (Toy Newkirk), Debbie (Brooke Theiss) és Dan Jordan (Danny Hassel), aki tetszik Alice-nek. Alice azonban még fel sem dolgozta Kristen halálát, és máris következik Sheila, akinek halálát mindenki szerint az asztmája okozta. Csak Alice tudja, hogy más van a dolog mögött. Sőt Kristentől és a bátyjától hallott is a városi legendáról, Fred Kruegerrről. Csakhogy Rick nem vette ezt túl komolyan, mindaddig, amíg ő is áldozat nem lesz. Alice szörnyen érzi magát testvére halála miatt, és az is elkeseríti, hogy apjával sem tartanak össze, aki az utóbbi időben túl sokat ivott. Mikor Alice rájön, Kristen segítségével Freddy minden áldozatának egy része benne marad, már csak Dan és Debbie maradt életben, de nem sokáig, mivel Krueger Debbie legnagyobb félelmét fordítja a lány ellen, ami megbénítja. Alice és Dan igyekeznek megmenteni barátjukat, de elkésnek, és balesetet is szenvednek, melyben Dan megsérül. Alice-nek sietnie kell, meg kell találnia Freddy-t, mielőtt Dant elaltatják a kórházban. Alice felkészül, hogy barátai erejének segítségével legyőzze az Álmok Urát...

Kezdjük az elején. Nem is olyan nagy baj, hogy Kristent kinyírták az elején, mivel már nem Patricia Arquette játszotta, hanem más. Mondjuk kedvelem Tuesday Knightot, jó hangja van, és tetszenek a dalai, de ha az ember megszokott valakit egy szerepben, akkor nehéz az átállás. Kincaidet és Joey-t ugyanaz játszotta, bár Joey jócskán meg emberesedett azóta.

Az új főszereplő, Freddy leendő rémálma Lisa Wilcox lett, aki a két Rémálmon kívül (merthogy az 5. részben is játszik) leginkább sorozatokban tűnt fel, mint a MacGyver, a Hotel, a Star Trek: Az új nemzedék, a Gyilkos sorok, a Pacific Blue és a Walker, a texasi kopó.

Rick Johnsont a jóképű Andras Jones alakította, akinek ez a második filmfőszerepe volt, s olyan produkciókban tűnt fel ezután, mint a Sivatagi sorozatgyilkos és az Acélcsapda. Az 1992-es The Prom című filmben pedig együtt játszott ismét Tuesday Knighttal.

Danny Hasselnek sem volt igazán nagy szerepe a Rémálom az Elm utcában 4. és 5. mellett, és engem sem fogott meg az alakítása. Elaine Parkert, Kristen anyját itt is egy Brooke Bundy (401-es járat meg csomó sorozat) nevű színésznő játszotta, de csak kétszer tűnik fel. Egyszer elzavarja a srácokat a hírhedt Elm utcai háztól ("Kristen! Tűnjetek el attól a háztól! Egy-kettő!"), máskor meg kegyesen begyógyszerezi a lányát.

Toy Newkirk, alias Sheila e film mellett szintén sorozatokban tűnt fel, viszont rendezett és írt is, illetve producerként is tevékenykedik. Még megemlíteném Kristen Claytont, aki azért érdekes, mert a 3. részben is ő volt a kislány, itt pedig "Alice" volt Freddy házában.

freddy4.jpgA film jelenetei ismét nagyot ütöttek: amikor Freddy feltámad (ahogy a kutya tűzet lövell, az nem semmi), amikor Freddy smacizik Sheilával, kedvenc, mikor Freddy falatozik a pizzából ("Fincsi húsgombóc."), amikor Debbie csótánnyá változik (én is gyűlölöm a bogarakat, valósággal fóbiám van, úgyhogy meg tudom érteni... ááá!). A film befejezése is nagyon tetszik, amikor Kruegert szétszedik a kis karok. Bírom, mikor az egyik benyúl a szájába, ő meg elkezdi harapgálni, ham-ham. Tetszik a versecske is, mely segít Alice-nek: "Lecsukódik a szemem, álmok ura légy velem. Szemem tükrében a gonosz, meglátja magát, s elkárhoz."

Robert Englund, azaz Freddy szinkronhangját ebben nagyon imádom, több hangszínre képes. Mikor visszatér, és először szólal meg ("Korai volt eltemetni, nem haltam meg."), akkor még mélyebb, reszelős, de amikor Joey-t támadja meg ("Össze ne nedvesítsd az ágyad! Mutasd, mi van benned!"), már az az igazi, amit én szeretek. Harsányi Gábor itt a szinkron, egyébként.

A zenei aláfestést Craig Safannak köszönhetjük, mely dallamokban ott hallani az alap "Freddy hangzást". Emellett nagyszerű slágerek hangzanak el a filmben, mint például Dramarama - Anything Anything, Billy Idol - Fatal Charm, Nick Gilder - Rebuilding the Big House, Go West - Don't Be Afraid of Your Dreams, Jimmy Davis & Junction - My Way or the Highway, Sinead O'Connor - I Want Your Hands on Me, és nem utolsó sorban Divinyls - Back to the Wall, Tuesday Knight - Nightmare.

A filmet egyébként Renny Harlin rendezte, akinek neve összefügg a Még drágább az életed, Cliffhanger - Függő játszma, a Háborgó mélység, a Felpörgetve, az Egy gyilkos agya, Az ördögűző - A kezdet és A testvériség című filmekkel.

Stúdió: New Line Cinema, Heron Communications, Smart Egg Pictures
Hossza: 93 perc
Forgatókönyv: Brian Helgeland, Jim & Ken Wheat, William Kotzwinkle.
IMDb értékelés: 5,3

Címkék: horror fantasy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovemovies.blog.hu/api/trackback/id/tr973313828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása