Shooter, egy filmvadász blogja

Jön egy sugallat, megkeresem, megnézem, írok róla. Az alapoktól kezdve a tényeken át egészen a magam véleményéig. Szólj hozzá, Te mit gondolsz!

icon_facebook.png
twitter_icon.png

Témák erdeje

Friss topikok

  • doggfather: Hihetetlenül okos, kifinomult módon nyitják ki a történetet, olyan elmés, ma is élvezhető, párbesz... (2021.07.19. 13:25) Hátsó ablak (Rear Window; 1954)

Kannibál (Dahmer; 2002)

misscrime 2012.07.25. 16:17

dahmer01.jpgNem először láttam a filmet, úgyhogy azt kaptam, amit vártam: egy valóságon alapuló történetet, egy sorozatgyilkos "utolsó napjainak" történetét.

SPOILER
A filmben megismerjük Jeffrey-t (Jeremy Renner), aki egy csokoládégyárban robotol nap mint nap. Szabadidejében azonban a bárokat járja, hogy férfiakkal ismerkedjen. A történet bemutatja Jeffrey emlékeit, egészen attól az időtől, amikor még a szüleivel élt - akik nehezen viselték, ha fiúk nem úgy viselkedett, ahogy az szerintük elvárható lett volna - , addig, amíg utolsó áldozatát beengedte a lakásába. Merthogy Jeffrey Dahmer egy sorozatgyilkos, aki ital vagy éppen más egyéb ígéretével csábít fel magához kiszolgáltatott srácokat, amiért cserébe csupán csak néhány fényképet akar készíteni róluk. Legalábbis nekik ezt mondja, és néhányan a csapdájába is esnek, amíg egy Rodney (Artel Kayaru) nevű srácnak sikerül megmenekülnie...

Az egyetlen, ami kicsit zavar a filmmel kapcsolatban, az az, hogy olyan kurtán-furcsán lesz vége. De egyébként jó kis thriller, amely valóságos történéseken alapul. Jeffrey Dahmer valójában is sorozatgyilkos volt, gondolom minden második ember hallott már róla, legalább. Mindig is az volt a "kedvenc" jelenetem a filmben, amikor az egyik korábbi áldozatának, Khamtay-nak (Dion Bosco) sikerül megszöknie Dahmer lakásából, de hamarjában visszakerül oda, mert a gyilkos utoléri. A fiút észrevevő emberek hívják ugyan a zsarukat, de Jeffrey-nek sikerül meggyőznie őket, hogy a "barátja" csak túl sokat ivott (pedig már félig halott). Még fel is mennek vele a lakására, de Jeffrey marha lazán viselkedik, mint akinek nincs semmiféle takargatni valója, és a rendőrök szépen elmennek. Körül sem néznek igazán a lakásban, pedig az tele van holttestekkel. Ez a részlet is megtörtént a valóságban, legalábbis úgy emlékszem, amikor az esetről olvastam. És egy másik emlékezetes jelenet a filmben, amikor azt hiszem az első áldozatát megölte és feldarabolta, majdnem lefülelte egy járőr, de csak majdnem. A kocsija hátsó ülésén éppen ott voltak a zacskók, amiben kitalálhatjátok, hogy mi volt.

dahmer02.jpgNa mindegy. Dühítő dolgok ezek... Egyébként a film nem túlzottan véres, vagy erőszakos. Inkább magára a gyilkos emlékeire fókuszál, visszafelé halad, de közben a jelent is mutatja, hogyan találkozik azzal a sráccal, aki hosszas huzavona után elmenekül tőle. Azt a film már nem részletezi, de ez a fiú hívta a rendőröket Dahmer lakására, ahol aztán egy alaposabb kutatás után megtalálták a szörnyűségeket: holttesteket, testrészeket a hűtőben, hordókban... A börtönben aztán egy rabtársa agyonverte. Úgy kell neki.

A cím egyébként, mármint a magyar fordításban Kannibál, helytálló, mivel Dahmer még ezzel is kísérletezett. Meg volt ott nekrofília, stb.

Még esetleg annyit említenék meg, hogy Dahmer édesapját, Lionelt Bruce Davison alakítja, akit több sorozatban is láthattunk, mint például a Tales from the Darkside, a Hotel, a Mesék a kriptából, a Végtelen határok, a Szellemekkel suttogó, vagy az olyan filmekben, mint a Bébicsőszök klubja és A titkok könyvtára 3. Nekem mégis a Kingdom Hospital - A félelem kórháza című sorozatból maradt emlékezetes, az őrült Dr. Stegman szerepében.

Stúdió: Blockbuster Films, DEJ Productions, Peninsula Films Inc.
Hossza: 101 perc
IMDb értékelés: 5,5

Címkék: krimi thriller életrajzi dráma

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovemovies.blog.hu/api/trackback/id/tr324677296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása