Shooter, egy filmvadász blogja

Jön egy sugallat, megkeresem, megnézem, írok róla. Az alapoktól kezdve a tényeken át egészen a magam véleményéig. Szólj hozzá, Te mit gondolsz!

icon_facebook.png
twitter_icon.png

Témák erdeje

Friss topikok

  • doggfather: Hihetetlenül okos, kifinomult módon nyitják ki a történetet, olyan elmés, ma is élvezhető, párbesz... (2021.07.19. 13:25) Hátsó ablak (Rear Window; 1954)

Péntek 13 (Friday the 13th; 1980)

misscrime 2011.10.31. 17:55

friday01.jpgValahogy ez is dukál Halloween idejére, bár itt a "szerencsétlen nap", a péntek 13-a van központban. A klasszikus Halloween után számomra ez is kötelező darab, és attól, mert többször láttam, nem lesz unalmas, mindig jó kis esti szórakozást nyújt. Sok horrorrajongó ismeri Jasont, csakhogy az eredetiben, az elsőben nem ő gyilkol, hanem az anyja. Ezt nem árt tudni, főleg ha esetleg felhív valaki, és muszáj vagy válaszolni néhány horrorfilmes kérdésre...

SPOILER
A köznyelveben "Vér-táborként" elhíresült Kristály-tó Tábort ismét megnyitják. Steve Christy (Peter Brouwer) a tulajdonosa, és ezen a nyáron szeretné sikeres táborrá alakítani. Nem érdeklik a mendemondák a helyről, sem az, hogy elátkozottnak tartják. Összecsődített egy pár fiatalt, akik a táborvezetők lesznek, s mielőtt megérkeznének a gyerekek, segítenek az előkészületekben. Alice (Adrienne King), Steve jó barátja, Brenda (Laurie Bartram) és Bill (Harry Crosby) már megérkeztek, ahogy később Marcie (Jeannine Taylor), Jack (Kevin Bacon) és Ned (Mark Nelson) is. Egyikük azonban, Annie (Robbi Morgan), aki a konyhán dolgozna, nem jelent meg. Ezt ugyan a srácok nem tudják, de a tábor felé jövet meggyilkolták. A város bolondja, Ralph (Walt Gorney) figyelmezteti a csapatot, hogy elátkozottak és mind meg fognak halni, de senki sem hallgat rá, csak jól megijednek tőle. Miután Steve otthagyja a fiatalokat, és bemegy a városba, ők folytatják a munkát, majd lazítanak is egy kicsit, s elérkezik az este. Gyanútlanul szemlélik a hatalmas vihart, ami kitörik, és nem is sejtik, hogy figyelik őket. Hamarosan azonban egyre többen tűnnek el, és a végén Alice teljesen egyedül marad. Nem is tudja, mi folyik körülötte, mígnem sorra fedezi fel barátai holttestét. Amikor már azt hiszi, nincs hova menekülnie, hirtelen megjelenik a felmentősereg, Mrs. Voorhees (Betsy Palmer), a Christy család egyik barátja személyében, aki megpróbálja megnyugtatni a zaklatott lányt. Amikor meglátja Brenda holttestét, szóba hozza az átkot, miszerint nem kellett volna megnyitni az üdülőt. Minden akkor kezdődött, amikor egy kisfiú, Jason vízbe fulladt, mivel a táborvezető fiatalok nem figyeltek rá, csak magukkal és egymással voltak elfoglalva. Ezt a kisfiút Jason Voorheesnak hívták...

friday02.jpgKellemes kis tábori történet, ahol néhány gyanútlan fiatal teszi a dolgát, de közben egyre fogyatkoznak. A kitörés akkor kezdődik, amikor Alice és Bill felfedezik, hogy senki sincs a helyén, és egy baltát is találnak az egyik ágyban. Ja, az a kedvenc jelenetem, amikor a gyilkos Marcie-t meglepi a mosdóban. A végére már csak egy túlélő marad, és ő fedezi fel az összes holttestet. A gyilkos direkt mutatja meg neki mind, hogy ezzel is fokozza a a rémületet. Mi, mint nézők a majdnem az összes gyilkosságot látjuk, csak azt nem, ki teszi meg. Érdekes mondjuk, hogy jó sok idejébe és erejébe telhetett a gyilkosnak átcipelni a testeket mindenhová, például fára lógatni, meg bedobni az ablakon, stb. Szóval a vége nagyszerű, amikor már csak Alice marad, a befejezés meg szintén ütős, ahogy Mrs. Voorhees megkapja a magáét, s a film magában rejti a folytatást, hogy még nincs vége a dolognak, hiszen a kisfiú még mindig ott van a tóban...

Egy másik kedvenc jelenetem az, amikor Jacknek, alias Kevin Baconnek "torokszorító érzésben lesz része". A horrorban folyik elég vér, bár nem mondhatnám, hogy minden teljesen élethű. Bacon (Party zóna, Az étkezde, Gumiláb, Egyenesen át, Az őrület fészke, Vad vágyak) egyébként nagyszerű színész, bár itt még elég fiatal, és ez valahogy hasonlít Johnny Depp indulására (Rémálom az Elm utcában), bár Baconnek nem ez volt a legelső szerepe. Betsy Palmer (A seriff jelvénye, Az utolsó dühös ember) kitűnően alakítja a bolond anyát, aki abba őrült bele, hogy elvesztette szeme fényét. Kedvencem, amikor azt mondogatja (és ráközelítenek), hogy "öld meg anya, öld meg, kapd el, na hagyd, hogy élje, nem hagyom, fiam...".

A főszereplő lány, Alice Adrienne King, számomra nem tett nagy hatást. Nem sok filmben játszott, de a Szombat esti lázban és a Hairben táncos volt (tanult is táncolni), a Péntek 13 2. részében pedig visszatért. Már nagyon régen láttam a folytatást, és életemben csak egyszer, de azt hiszem, ott hamar, már az elején meggyilkolták.

A többi színésznek vagy ez volt az első, az utolsó szereplése, illetve a néhány film közül a karrierje elején játszott benne. Van még a filmben néhány jó poén, még mielőtt rémálomba nem fordul az este.

A rendező és producer (társproducer) egyben Sean S. Cunningham (A kalapácsos visszatér, Mélytengeri szörnyeteg) volt, az író pedig Victor Miller (A kalapácsos visszatér) és Ron Kurz. A zenét Harry Manfredini szerezte, akinek neve onnan lehet ismerős, hogy ő készítette például a Mocsárlény, a Zombie Island Massacre, a The Hills Have Eyes II, A ház, a Mélytengeri szörnyeteg, a Halálosztó és a Szemet szemért címá filmek zenéjét, de a többi Péntek 13 filmhez is volt köze.

Stúdió: Paramount Pictures, Georgetown Productions Inc., Sean S. Cunningham Films
Hossza: 95 perc
IMDb értékelés: 6,3

Címkék: horror

Szólj hozzá!

Halloween - A rémület éjszakája (Halloween; 1978)

misscrime 2011.10.31. 16:47

halloweenmovie01.jpgA klasszikus, az egyetlen, a kezdet. Michael Myers, Dr. Loomis, Laurie és a többiek. Nagyszerű film, melyet minden Halloweenkor megnézek. Horrorrajongóknak kötelező darab. Gondolom sokan ismerik a történetet, de azért leírom.

SPOILER
A hatvanas években járunk, amikor is a kis Michael Myers (Will Sandin) őrülete a tetőfokára hág, s meggyilkolja nővérét. Tizenöt évvel később kiszabadul az elmegyógyintézetből, hogy visszatérjen otthonába, Haddonfieldbe, Illinois államba. Amikor Dr. Sam Loomis (Donald Pleasence) felfedezi a szökést, azonnal utána ered, hiszen ő aztán tudja, mekkora bajt okozhat. Michael Myerst (Tony Moran) a megtestesült gonoszságnak tartja, s amikor Haddonfieldbe ér, érzi, hogy már a városban kell lennie. Rögtön értesíti is a helyi seriffet, Leigh Brackettet (Charles Cyphers), s együtt néznek körül a városban, ahol már sokan készülnek a Halloween estéjére. Mert hogy ez Michael Myers napja, ahogy a kis Tommy Doyle (Brian Andrews) is várja, akire ezen az estén Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) fog vigyázni, s terveik közt szerepel a tökfaragás, a rémfilmnézés és a képregényolvasás. Laurie egy csendes estének néz elébe, nem úgy mint barátnői, Annie Brackett (Nancy Loomis) és Lynda (P.J. Soles). Később úgy alakul, hogy Annie tervei nem jönnek össze, nem tud elmenni a bálba, ahová Lyndával és a barátaikkal készült, mivel Paul, a barátja büntetést kapott. Annie is hasonlóan kénytelen tölteni az estét, mint Laurie, csak ő a kis Lindsay Wallace-re (Kyle Richards) fog felügyelni. Mikor kezdetét veszi a Halloween éjszakája, úgy alakul, hogy Aniie mégis tud találkozni Paullal, így Lindsay-t Laurie-ra hagyja. Azonban barátjához már nem érkezik meg, mivel Michael Myers végez vele. Eközben Dr. Loomis és a seriff a régi Myers házban talál egy döglött kutyát, ami határozott bizonyíték Loomis szemében: Michael itt van. Mindaddig azonban nem találják a pszichopata gyilkost, amíg Dr. Loomis meg nem látja, hogy a kis Tommy és Lindsay sikoltva kirohan a Doyle házból. A doktor azonnal megy segíteni Laurie-nak, aki megmenekül ugyan, de addigra Michael Myers már több embert meggyilkolt a környéken, köztük Laurie barátait.

Jó kis történet, Halloween éjszakájára való. Nagyon jó a film hangulata, a sok töklámpás, meg jelmezbe bújt gyerekek. A horror végig izgalomban tartja az embert, és hatásosak a kameranézetek, amikor például azt mutatják, hogyan figyeli Michael Laurie-t. Sőt ezt maga a lány is észreveszi, s ettől még inkább rejtélyes az egész. A jelenetek persze nem a mai kornak valók, hogy így mondjam. Elég lightosak egy mai horrorfilmhez képest, de ettől még nagyon is jók, és van benne kellő vér. A zene meg, melyet maga John Carpenter (A 13-as rendőrörs ostroma, Valaki figyel, A köd, A dolog, Christine, A sötétség fejedelme) készített, mesterien fokozza a jelenetek feszültségét. Carpenter volt egyébként eme nagyszerű alkotás rendezője, társírója Debra Hillel (A köd, A holtsáv) és társproducere.

Michael Myers egy kultuszfigura lett, egy népszerű "mumus" (ahogy Tommy nevezi a filmben), és több folytatás is készült a "kalandjairól". Ő az, aki magas, vékony - szinte nyüzügének mondható - , s egy halott fehér maszkot visel. Emiatt állandóan nagyokat szuszog, ami még inkább félelmetessé teszi, mikor beindul, és követi áldozatait. A főhősnőt, aki megpróbál elbánni vele Jamie Lee Curtis (A köd, Prom Night, Kék acél, My Girl 1-2., Két tűz között, Nem férek a bőrödbe, Kelekótya karácsony, Már megint te?!) alakítja, aki a későbbi folytatásokban is visszatért. Én a magam részéről nem igazán kedvelem a színésznőt, de ebben a filmben képes vagyok elviselni, és mondjuk nem is játszik rosszul, bár úgy tűnik, hogy egyre inkább hanyagolta a horror és akció alkotásokat, s inkább vígjátékokban, drámákban vállalt szerepet.

A Dr. Loomist megformáló Donald Pleasence (A nagy szökés, Az ördög szeme, Tábornokok éjszakája, Drakula, A sötétség fejedelme) nagyszerű színész, és ő is több Halloween filmben visszatért. Több színész játszott már ezt megelőzően vagy a későbbiekben Carpenter produkciókban, például Nancy Loomis - aki valójában Nancy Kyes - a 13-as rendőrőrs ostromában és A ködben, Charles Cyphers a Valaki figyelben is, Pleasence pedig ennél is többen.

Egy érdekesség a filmmel kapcsolatban, hogy A dolog című rémfilm, melyet ebben a horrorban néznek a gyerekek és Laurie, az Carpenter egy korábbi alkotásával azonos, melyben az Antarktiszon valami szörnyűség támadja meg a kutatókat.

Stúdió: Compass International Pictures, Falcon International Productions
Hossza: 91 perc
IMDb értékelés: 7,9

Címkék: horror thriller

Szólj hozzá!

Holtak háza (House of the Dead; 2003)

misscrime 2011.10.31. 12:45

houseofthedead01.jpgAz halloweeni időszak maratonjának első jelöltje, melyet már nem először láttok. Még régebben nagyobbra értékeltem volna ezt a filmet is, de mára, hát mondjuk úgy, hogy nem dobogtatta meg a szívem. Olyan régen láttam, hogy nem volt előttem világos, mi is van pontosan a filmben, csak azt tudtam, hogy valami sziget meg zombik. Aztán rájöttem, hogy ezek nem a megszokott élőhalottak lesznek, hanem olyan voodoo-szerű zombik. A film végére azonban kiderült, hogy inkább mutánsok, mint varázslat által teremtett lények. De lássuk előbb a sztorit.

SPOILER
Egy csapat fiatal egy szigetre igyekszik, ahol nagy bulit tartanak. Simon (Tyron Leitso), Greg (Will Sanderson), Alicia (Ona Grauer), Cynthia (Sonya Salomaa) és Karma (Enuka Okuma) azonban lekésik a hajót, ami elvitte volna őket a szigetre. Megkérnek egy ott lévő másik hajóst, hogy vigye el őket, méghozzá jó nagy összeget készek fizetni érte. Salish (Clint Howard) nem lenne hajlandó rá, főleg miután meghallja, hová akarnak menni a fiatalok: az Isla de Muerte elnevezésű szigetre, mely azt jelenti, a Halál szigete. A kapitány, Kirk (Jurgen Prochnow) azonban több szempontból is jó üzletnek és lehetőségnek tartja a dolgot, mivel titokban különféle dolgokat csempésznek, s így ellóghatnak a pariőrség elől, hogy a holmikat kitegyék a szigeten. Amikor megérkeznek, a srácok elindulnak a buli irányába, a két tengerész pedig megkezdi a kirakodást. A fiatalok azonban mire odaérnek a buli helyszínére, ott már nincs senki, teljesen kihalt minden. Főleg Alicia az, akinek ez nem tetszik, s később elindul Karmával és Simonnal körülnézni a szigeten. Találnak egy ősrégi házat temetővel körülvéve, melynél fáklyák égnem. Amikor bemennek, egy csapat fiatallal találkoznak, akik elmesélik, hová lettek a többiek. Sőt Rudy (Jonathan Cherry) - aki Alicia ex-barátja - , Liberty (Kira Clavell) és Hugh (Michael Eklund) egy videó felvételt is mutatnak nekik, mely megörökítette azt, hogy fura zombi-szerű lények lemészárolták a bulizó tömeget. Alicia és a többiek ezt nehezen hiszik, de amikor visszatérnek a mulatság helyszínére, s ott nem találják Greget és Cynhiát, aggódni kezdenek. Nemsokára mindketten előkerülnek, Cynthia viszont vérszomjasan rájuk támad. Ekkor jelenik meg Casper (Ellie Cornell), a partiőrség embere, aki Kirk hajóját követte idáig. A kibővült társaság megpróbálja elhagyni a szigetet, de egyikük hajójával sem jutnak már sehova, mivel Kirk kapitányét is megtámadták. A férfi csatlakozik hozzájuk, de Salish már nincs vele. Kirk többek között fegyvereket is csempész, így abban nincs hiány. Áldozatokkal ugyan, de többségük eljut a régi házhoz, hogy ott vészeljék át az időt. Hamarosan azonban a ház sem nyújt biztonságot, s a megmaradtak, Karma, Rudy és Alicia menekülésre fogja. Végül Alica és Rudy találkozik Greggel, akiről azt hitték, halott. Nem is tévedtek nagyot, mivel az nem is a barátjuk, hanem maga Castillo (David Palffy), akinek történetét Kirk kapitány mesélte el. Évszázadokkal ezelőtt élt egy gonosz pap, Castillo, aki rémes kísérleteket végzett. Egy hajóval szállították mint foglyot, de Castillo megölte a kapitányt, sőt az egész személyzetet is, s ezen a szigeten kötött ki. Megölt mindenkit, aki erre vetődött, de kísérleteit folytatva örök életre tett szert, s minden halottat feltámasztott. Serege minden kívánságát teljesíti, s Rudy-t meg Aliciát is közéjük akarja állítani...

Az alaptörténet nem rossz, s ezen film valójában egy videó játékból készült. Én magam soha nem játszottam vele, de nem is nagyon éreztem kedvet hozzá. A film sem hozott ilyen irányú érdeklődést. Más, mint a megszokott zombis filmek, az tény, de ettől még nem lett rossz, viszont szokatlan, és az akciók sem olyan izgalmasak és pergőek, mint gondolná az ember. Lövöldöznek, oké, meg néha verekednek is, és ezerrel szembeszállnak a rengeteg zombival, de ez egyszerre olyan sokat vesz el a filmből, hogy egy idő után már unalmassá válik. Kb. a film közepén több percig is azt kell nézni, hogyan lövik, vágják, ütik le a zombikat a túlélők, s beletettek egy csomó a játékból való dolgot. Az mondjuk tetszett, amikor a golyók útját mutatták. Viszont az egész már határos volt a Mátrix-szal.

houseofthedead02.jpgA színészek sem nyújtottak túl sokat, s pont a főszereplők voltak azok. Tyron Leitso (Reakcióidő, Hófehérke) tényleg jóképű, Jonathan Cherry viszont egyáltalán nem jött be, mint a történet elmesélője és túlélője. Szerpelt egyébként az Ők és a Levélbe zárt szerelem című filmekben, de a napokban láttam a tv-ben a Végső állomás 2. című horrorban. Aki igazán jó volt ebben a filmben, az Jurgen Prochnow (A tengeralattjáró, Az erőd, Beverly Hills-i zsaru 2., Dredd bíró, Az elnök különgépe, A bukás, Húsevő), aki tökéletes volt a kapitány szerepére, s elég sok produkcióban volt kapitány, parancsnok, vagy ehhez hasonló tisztségű. Az tényleg nagy húzás volt, hogy Kirk kapitány lett a karakter neve; én is nagyon röhögtem rajta. A másik megemlítendő színész a Salisht megformáló Clint Howard (Selyemgubó, Száguldó bosszú, Tango és Cash, Gyilkos kobold 2., A nesztelen halál, Dr. Halál 2.), aki pedig remek az ilyen és ehhez hasonló szerepekben. A többi szereplő karaktere elég kiborító volt, például a szupernő Casper (mégis letépték a lábát) és az Amerikát képviselő és hirdető Liberty (még a neve is: Szabadság).

Szóval azért nem volt rossz dolog megnézni, egyszer-kétszer meg lehet tenni, s én már régen láttam. Van folytatása is, s ennek a befejezése is fordulatosnak mondható. A rendező egy Uwe Boll (Gyilkos ösztön, Sötét múlt, Kilenc áldozat, Egyedül a sötétben, BloodRayne 1-3.) nevű pasi volt, s már talán értem, nekem miért nem tetszhetett nagyon a BloodRayne. Az írók Mark Altman, Dan Bates és Dave Parker voltak. A zenét Reinhard Besser (Sötét múlt, Kilenc áldozat, Egyedül a sötétben) készítette, ami szerintem szintén túl volt spilázva, s az egész film majdhogynem olcsó akciófilmmé változott.

Stúdió: Boll Kino Beteiligungs GmbH & Co. KG, Mindfire Entertainment, Brightlight Pictures, Herold Productions
Hossza: 90 perc
IMDb értékelés: (súlyos) 2

Címkék: horror akció zombi misztikus videó játék

Szólj hozzá!

Halottasház - A holtak feltámadnak (Mortuary; 2005)

misscrime 2011.10.30. 18:08

mortuary01.jpgNagyrészt unalmas, értelmetlen történet, rossz színészek, egyáltalán kár volt megnézni... megint. Sajnos nem először láttam a Halottasházat, de néhány éve első látásra még azt gondoltam, hogy jó film. Istenem, mit is gondoltam. Ha ez jó, akkor hol van a többi horror. Másodjára már emlékszem, hogy nem jött be annyira, de ezúttal még inkább taszított, de végig néztem, még ha szenvedéssel is. Lássuk azért az alaptörténetet:

A Doyle család Kaliforniából elköltözik egy csendes kisvárosba, mivel az anya, Leslie (Denise Crosby) itt új vállalkozásba kezdett, a helyi halottasház tulajdonosa lett. Ez nagyszerű lehetőség a számukra az újrakezdésre, mivel a gyerekek édesapja meghalt. Jonathannak (Dan Byrd) és Jamienek (Stephanie Patton) meg kell szoknia az új helyzetet, főleg, hogy egy épületben fognak élni a balzsamozóval, a csomó koporsóval és persze a holttestekkel. Leslie várakozásteljesen tekint a jövő felé, s hamarosan jön is néhány balzsamozásra váró hulla. Eközben Jonathan megpróbál munkát szerezni, s körülnéz a városban. Hamar kap is egy esélyt a helyi kávézó vezetőjétől, Ritától (Lee Garlington). Ekkor ismerkedik össze néhány helyi rossz hírű fiatallal, Callal (Bug Hall), Sarával (Tarah Paige) és Tinával (Courtney Peldon), akik azonban nem kérnek az ismeretségéből. Jonathan anyja jobban örült volna neki, ha a fia az ő asszisztense lenne, de bele kell törődnie, hogy a fia már kapott munkát, s a kávézóban össze is ismerkedik új barátaival, akik rendesebbek vele, nem úgy, mint Cal és a lányok. Rita unokahúga, Liz (Alexandra Adi) azonnal megtetszik a fiúnak, de kezdetben azt hiszi, nincs nála esélye, mert barátja van, Grady (Rocky Marquette). Később Jonathan rájön, hogy csak nagyon jó barátok, mivel a srác meleg. Hárman együtt néha elmennek szórakozni a városba. Liz arra is megkéri Jonathant, hogy mutassa meg neki a halottasházat, és egy alkalommal Leslie megengedi nekik, hogy megnézzenek egy holttestet is. Liz pedig elmeséli Jonathannak a helyi folklórt: Bobby Fowler történetét. A srác leszármazottaié volt mindig is a halottasház. Bobby-nak azonban nem lehetett gyereke, mivel torzan jött a világra. A szülei állítólag bántották is. Az a hír járta, hogy még gyerekként meghalt, de amikor Bobby szülei rejtélyes módon meghaltak, néhányan elkezdtek kételkedni. A helyi kisvárosi legenda szerint Bobby Fowler még mindig a halottasház melletti temetőben él, koporsókban, sírokban alszik. Jonathan elég szkeptikus a dologgal kapcsolatban, kishúgát azonban, aki szintén hall Bobby Fowlerről, megijeszti. A dolgok akkor kezdenek rosszra fordulni, amikor Cal, Sara és Tina vandálkodás után egy éjszaka bemennek az egyik temetői kriptába, ahol találnak egy szobát, amit Bobby Fowler búvóhelyének vélnek. A szórakozásnak azonban hamarosan vége szakad, mivel valaki elkapja őket. Másnap a Howell seriff (Michael Shamus Wiles) Jonathant faggatja, nem látta e Calt, mivel eltűnt. Jonathan és ő korábban már összeverekedett, ezért kérdezi tőle a seriff. A fiú azonban semmit nem tud Calről, de hamarosan a srác és vele Sara felbukkan a kávézóban, viszont nagyon különösen viselkednek. Valami fekete folyadékot hánynak, ami Ritára is rákerül. A srácok úgy gondolják, bevettek valamit. Este elmennek Jonathanhoz, ahová az anyja meghívja őket vacsorára. Az este azonban nem úgy sikerül, ahogy várták: Leslie is furcsán viselkedik, sőt mi több, az egész házat benőtte valamiféle penész, s Jonathan anyja azt a titokzatos fekete anyagot akarja rájuk tukmálni leves gyanánt. Amikor ez nem sikerül, feldühödik, s rájuk támad, majd a többik is, akik már mind átváltoztak zombiszerű lényekké...

Azt hiszem ebből ennyi bőven elég. Nem tudtam előre, ki rendezte a filmet, mert régen talán nem is figyeltem az ilyesmire, de amikor megláttam, hogy Tob Hooper (A texasi láncfűrészes mészárlás 1-2., A gonosz háza, Életerő, Poltergeist - A kopogó szellem, A mángorló), na mondom mi a... Hol a színvonal, kérem szépen? Az itt felsorolt filmek mind sokkal jobbak voltak ennél. Nem mondom, hogy tuti sikerfilmek, de akkor is! Ez a fekete trutyi, penész (Na persze, penész. Mert az így néz ki, mi? Ez már szinte moha volt!), plusz a helyi legenda. Végül is nem lett volna rossz ötlet Bobby Fowler legendájával, de a fekete folyadékot, mely mindenki zombivá változtat, hanyagolni kellett volna. A zombi meg nem is jó szó, mivel egyáltalán nem voltak tipikus élőhalottak. Ami tetszett viszont, az az a jelenet volt, amikor a hullák megtámadták az anyát. Akkor egy az hirtelen jött, meg is rezzentem, de a többi jelenet, amikor jött a "rejtélyes" Bobby, és elkapta áldozatait, nem volt félelmetes, egy kicsit sem. Csak ültem, és látom, elkapott egyet, megint, jól van...

A színészek sem nyerték el a tetszésemet, főleg az anya karakterét alakító Denise Crosby (48 óra, Dolly Dearest, Rejtélyes félelem). A szerepe meg egyenesen szörnyű volt. Jó, ez egy horrorfilm, és nem tudom, kicsit viccesre akarták venni a figurát, de ettől szerintem csak béna lett. A csodás anya, aki mindent megtesz a gyerekeiért, de egy halottasházba költözteti őket. Arra sem vigyázott igazán, hogy a kislánya be ne merészkedjen a tiltott helyekre. A fiának és annak fiatal barátainak meg egyenesen ő mutatta meg a balzsamozóban a holttesteket! "Nem tudom, be szabad-e titeket engednem ide..." Jézusom! Meg amikor könyvből nézett minden balzsamozáshoz szükséges tudnivalót! Kapott egyáltalán diplomát, vagy ilyesmi? És ott szerencsétlenkedett, a balzsamozófolyadék meg az öreg pasi vére fröcskölt mindenfelé. A másik meg a töketlen seriff, aki úgy megijedt egy kis vértől, hogy azt hittem el is hányja magát. Őt Michael Shamus Wiles alakította, akit jó színésznek tartok. Feltűnt például A texasi láncfűrészes mészárlás 3-ban meg a Delejezettek 3-ban és A parazitában, de a Hellraiser 5. részében is játszott, s több alkalommal volt rendőr vagy seriff különböző sorozatokban, filmekben.

A másik, aki bejött, mint színész, az a főszereplő srác, Dan Byrd, akit én legutóbb a Könnyű nőcskében láttam, viszont volt A tűzgyújtó 2. - Fellángolás, a Borzalmak városa (2004), a Los Angeles-i tündérmese és Sziklák szeme című filmekben is.

Bobby Fowler figuráját egy Price Carson nevű ürge játszotta, és olyan rondára sikeredett, mint Frankenstein szörnye. Mégis elég béna volt, ahogy a kislánnyal próbált játszani. Leslie "barátjáról", Eliot Cook karakteréről meg is beszéljünk. Az mit röhögött állandóan???

Na jó, itt abba is hagyom, pont.

Stúdió: Echo Bridge Entertainment
Hossza: 94 perc
Forgatókönyv: Jace Anderson, Adam Gierasch
Zene: Joseph Conlan
IMDb értékelés: 3,9

Címkék: horror misztikus

Szólj hozzá!

A texasi láncfűrészes mészárlás: A kezdet (The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning; 2006)

misscrime 2011.10.30. 02:03

leatherface06_01.jpgEzen film, az eddigi utolsó láncfűrészes horror a 2003-as remake előzményeit mutatja be, ha úgy tetszik. De végül is az egész sorozatnak ad egy keretet, mivel megtudjuk, honnan is jött a bőrarcú Thomas Hewitt, s miért lett az egész család gyilkos. Rendkívül izgalmas film, bár az alap: fiatalok, szórakozás, Texason keresztül, mókából rémálom az ugyanaz.

SPOILER
A film azzal indít, hogy megismerjük Thomas Hewittot (Andrew Bryniarski). Születése pillanatától vele vagyunk. Egy genetikai deformáció következtében lett olyan, amilyen, s miután az anyja világra hozta a húsüzem kellős közepén, a szemétbe kerül, mivel anyja meg is halt. Egy nő, Luda Mae Hewitt (Allison Marich) talál rá, aki nem éppen a megfelelő anya a számára, de legalább magához veszi. Elviszi a házába, ahol megmutatja fiának, Charlienak (R. Lee Ermey). Végül megtartják a kisgyereket, s felnevelik, de az már 9 éves korában állatokat ölt meg. Gyerekkorában mindig mindenki kinevette, s felnőve a kisváros legtöbb lakójának munkát adó húsüzemben dolgozik. Ott úgy tűnik, megtalálta a kedvére valót, de egy napon az üzemet bezárják, s így Thomasnak is mennie kell. Nem sokáig sikerül azonban távol tartani, mert visszatér, s meggyilkolja a gyár igazgatóját, a főnökét, aki szintén ronda dolgokat mondott rá. A helyi seriff értesül a gyilkosságról, s elmegy Charlie Hewitthoz, s elviszi magával, hogy együtt keressék meg a melákot, mert le kell tartóztatnia. Charlie azonban maga öli meg a seriffet, s végül átveszi a törvény őre szerepét, mely nagyon is a kedvére való. Belőle lesz ezentúl Hoyt seriff, aki feltálalja a családnak, köztük Monty bácsinak (Terrence Evans) is az első olyan vacsorát, melyet egy emberből készítettek. Elképzelése szerint többé sose fognak éhezni, és nem hagyják el soha a várost. Ezekben az időkben autózik át Texason a négy fiatal, Chrissie (Jordana Brewster), Eric (Matt Bomer), Dean (Taylor Handley) és Bailey (Diora Baird). A két srác, akik testvérek, Vietnámba fognak bevonulni. Eric az idősebb, és ő már volt ott, s kész vissza is menni, Dean azonban titokban nem ezt tervezi, hanem inkább Mexikóba megy barátnőjével, Bailey-vel. Útjuk során megállnak egy kis boltnál, amit Luda Mae (Marietta Marich) vezet. Itt tudja meg Chrissie, hogy Bailey és Dean hová készülnek, de ő nem bánja. Azért attól mind tartanak, hogy Eric mit fog hozzá szólni, ha megtudja. Mivel a boltot egy motoros banda vette körül, gyorsan továbbállnak, csakhogy nem sokkal később az egyik motoros, egy nő követi a kocsijukat, sőt fegyverrel akarja leszorítani őket. És ha ez még nem lenne elég, Dean ekkor mondja el bátyjának, hogy ő nem megy Vietnamba. Végül balesetet szenvednek, de a fegyveres még így is ki akarja őket fosztani. Mind megsérültek, de leginkább Bailey. Chrissie pedig ki is repült a kocsiból, de nem lett túl komoly baja. Ő távolabbról nézi végig, amint megérkezik a seriff, és csak úgy lelövi a motorost. De nem ám azért, hogy megmentse őket, hiszen ő Hoyt seriff, alias Charlie Hewitt, s mindhárom fiatalt összegyűjti. Kiküldi a roncsért és a motorért az autómentős Monty-t, s így jut Chrissie a Hewitt házhoz, ahol barátai is vannak. Mindhármukat megkötözték, s fizikai és pszichikai terrornak vetik alá. Chrissie nem tudja, mit tegyen, de mégsem ronthat csak úgy be a házba. Megpróbál valahonnan segítséget keríteni, de csak az egyik motorossal találkozik az úton, aki azzal a nővel volt együtt, aki megtámadta őket. A férfi kezdetben nem hallgat rá, de amikor megemlíti a barátnőjét, rááll, hogy elmegy vele a házhoz. Amikor odaérnek, szépen otthagyja, boldoguljon egyedül. Bemegy a házba, de nem sokáig húzza. Azért Monty-t sikerül megsebesítenie a lábán, amit később Hoyt seriff úgy old meg, hogy levágatja mindkettőt a láncfűrészes Thomasszal. Mindeközben Dean kinn szenved csapdával a lábán, a szintén sérült Bailey a házban van, s Ericet Thomas gyötri a pincében. Itt talán rá Chrissie, aki végül úgy döntött, bemegy a házba. A férfi már alig él, s nem is húzza sokáig, mert Hewitt visszatér, s a lány szeme láttára végez szerelmével, majd az arcbőrét a magáéra teszi: ez volt az első emberi bőrmaszkja. Chrissie már el akar menekülni a házból, de meghallja Bailey kiáltozását, így marad, de miközben megpróbálja kiszabadítani barátnőjét, Hoyt seriff rajtakapja. A család asztalhoz ül, s Chrissie magához tér, de továbbra sem érti, miért teszik ezt velük. Dean ájult, ahogy Monty bácsi is rossz bőrben van, s Bailey-t a lány szeme láttára ölik meg. Ezután Chrissie-t Thomasra bízzák, de sikerül megszöknie, ahogy Dean is magához tér, s érez magában elég erőt, hogy kiszabadítsa kezeit, főleg, amikor meglátja halott barátnőjét. Ellátja a baját Hoyt seriffnek, majd Chrissie segítségére siet, aki éppen a húsüzemben küzd Thomas Hewitttal. Dean megmenti a lányt, de áldozatul esik. Chrissie talált egy kulcscsomót a húsüzemben, ami az igazgató kocsijáé, s azzal tovább áll, csakhogy nem egyedül...

Bár én szeretem, ha egy filmben happy ending van, vagy legalábbis túléli valaki a horror szörnyűségeit, de így is jó volt. Sőt, mivel én még csak először láttam ezt a részt, meg is lepett, és nagy hatással volt ezen befejezés. Valamikor azt hiszem régen meg akartam már nézni, de valamiért nem éreztem elég akaratot hozzá, de most, hogy végignéztem majdnem az összes darabot a sorozatból, ez sem maradhatott ki. Lényegében talán e miatt kezdtem hozzá most a többihez is, de megérte. Rendkívül erős horror a jelenetek terén. Véres, olykor gyomorforgató. Itt aztán már tényleg alig bíznak valamit a képzeletre. Viszont ami még megdobja az egészet, hogy a múltban vájkálunk, megismerjük Thomast, ahogy már írtam.

leatherface06_03.jpgA színészek nagy részt ugyan azok, mint  a 2003-as filmben voltak, s R. Lee Ermey szuper alakítást nyújtott megint! A főszereplő Jordana Brewstert tudtam, hogy ismerem valahonnan, de eddig nem jöttem rá. Hát a Faculty - Az invázium, persze. A színésznő szerepelt még a Halálos iramban, az Annapolis - Ahol a hősök születnek, a Halálos iram és a Halálos iram: Ötödik sebesség című filmekben. A másik főszereplő, Matt Bomer szintén ismerős volt, de őt sem tudtam idáig hova tenni. Most már tudom: a Tru Calling - Az őrangyal című sorozatban játszott jó néhány részen keresztül, és emlékszem, nem is bírtam annyira. Később szerepet kapott a Lopott idő című krimiben, melyet mostanában játszanak a hazai mozik.

A motoros "vadembert" Lee Tergesen alakította, aki leginkább tv-sorozatokban szerepelt. Végül is nem volt rossz jelenet, amikor végeztek vele, de mégsem tudom, hogy jött ez a motoros banda vonal. Jó, hát valaki kitalálta, hogy így vetüljenek a seriff újába, hogy ugye balesetük lesz. Mondjuk vicces, hogy nem is a motoros csajnak köszönhetően, hanem egy tehénbe rohannak bele. Szegény boci...

A fimet Jonathan Liebesman (A sötétség leple, A gyilkos szoba) rendezte, s Sheldon Turner (Csontdaráló, Egek ura) írta David J. Schow-val együtt, akinek a neve a harmadik láncfűrészes filmnél már előfordult. A zenét az a Steve Jablonsky készítette el, aki a 2003-as darabnál is komponált.

Stúdió: New Line Cinema, Platinum Dunes, Next Entertainment, Vortex/Henkel/Hooper, Texas Chainsaw Productions
Hossza: 91 perc
IMDb értékelés: 5,8

Címkék: horror

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása